Új alfajt fedeztek fel az ember családfáján

Új alfajt fedeztek fel az ember családfáján

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Homo nadeli 15 egyedet számláló maradványait egy dél-afrikai barlangban találták meg. A felfedezés következtében újra kell alkotnunk az elődeink életmódjáról alkotott képet.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott felfedezés szerint 1550 emberi fossziliát találtak a Dél-Afrikában. A kutatást a Wits University vezetésével közösen a National Geography Society és a Dél-afrikai Kutatási Alap jegyezte. Az előember maradványait egy barlangban találták, a korbesorolás szerint külön érdekesség, hogy az eddigi ismereteink szerint az ilyen korú előemberek nem éltek még barlangokban.

A leleteket 2013-ban fedezték fel 50 km-re Johannesburgtól, 90 méter mélyen egy barlang kisebb csarnokában, melynek bejárata olyan szűk volt, hogy a speciális kutatócsapatonak külön karcsúbb szakértőket kellett hívniuk. A megtalált 15 maradvány teljes csontvázai nak köszönhetően a Homo naledi lehet a legjobban ismert elődünk. Az elnevezés a Felkelő Csillag barlangból ered, a naledi egy helyi törzs nyelvén csillagot jelent

Cyril Ramaphosa dél-afrikai alelnök és Lee Berger, a Witwatersrand Egyetem professzora a dél-afrikai Naledi-barlangban talált előemberi maradványokból rekonstruált koponyával
©

A kutatók szerint a Homo naledi az egyik legprimitív ősünk, de olyan tulajdonságokkal rendelkezett, hogy kiérdemelte az embert jelölő Homo rendszertani besorolást. Koponyája egy 500 köbcentiméteres agyat foglalt magába, ami valamivel nagyobb mint egy megtermett narancs. Teste meglehetősen karcsú volt, ami átlagosan 150 cm magas és 45 kg lehetett. Az ujjai sokkal görbültebbek voltak, egyetlen közelebbi ősünk sem rendelkezett ilyen végtagokkal, amelyek bizonyítják jó mászókészségét. A lábai azonban hosszúak voltak, vagyis képes volt lépésban nagyobb távolságokat megtenni, nem a mászás volt a legfőbb mozgásformája.

Mivel a maradványokat meglehetősen érintetlenül találták, a kutatók azt feltételezik, hogy rituális szertartás keretében kerülhettek a barlangrendszer legelkülönítetteb kamrájába, ami egyértelműen emberi tulajdonság. Egyelőre nehéz megállapítani a pontos korát a csontoknak, de 2,5-2,8 millió évesek lehetnek, ami az emberi genom egyik legkorábbi időszakához köthető, a Lucy néven megtalált korábbi Australopitechus 3,2 millió éves, de nem érdemelte ki a Homo besorolást.