Tetszett a cikk?

Díszpolgári címet kapott Budapesttől Raoul Wallenberg néhai svéd diplomata, Schweitzer József főrabbi, Marián István tábornok, Eötvös Péter zeneszerző és Demján Sándor üzletember.

A második világháború idején zsidó emberek tízezreinek életét megmentő, majd a bolsevik diktatúra áldozatává vált Raoul Wallenberg húga, Nina Lagergren leszögezte, hogy Wallenberg üzenete, amit a fiataloknak is meg kell ismerniük, ma még aktuálisabb, mint annak idején. Kifejezte reményét, hogy rövidesen más nyugati nagyvárosokhoz hasonlóan Budapesten is lesz Wallenberg nevét viselő iskola.Demján Sándor a társadalom egységének fontosságát hangsúlyozva bejelentette, hogy a vállalkozók szövetsége a fővárosi szegények karácsonyi ellátására 50 millió forintot ajánlott fel."A kiszolgáltatottság, a megkülönböztetés ma is jelen van a társadalomban; a mai modern világban sem fogadható el semmiféle olyan magatartás, amely az embereket megkülönbözteti egymástól" - mondta Medgyessy Péter kormányfő Budapesten a Raoul Wallenberg emlékműnél hétfőn. "Az emberek egyenlők, ezt illik tiszteletben tartani; nincsenek joggal és joggal kevésbé rendelkező emberek a jog előtt" - szögezte le a miniszterelnök. A rendezvényen Demszky Gábor budapesti főpolgármester bejelentette, azt tervezik, hogy jövőre egy budapesti iskolát Raoul Wallenbergről neveznek majd el.A díszpolgári kitüntetéseken kívül Pro Urbe Budapestért díjban részesült Ascher Tamás rendező, Ágh Attila politológus, Psota Irén színművész és Vass Károly kézilabdázó. A Budapestért Díjat harmincan, a Főváros Szolgálatáért Díjat pedig hatan vehették át. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rogán Antal helyett Gulyás Gergely felügyeli az Esterházy-kastély működtetését

Rogán Antal helyett Gulyás Gergely felügyeli az Esterházy-kastély működtetését

Soha nem mért forróság volt Európában az év első 10 hónapjában

Soha nem mért forróság volt Európában az év első 10 hónapjában

WHO: Csökkent az új fertőzöttek száma

WHO: Csökkent az új fertőzöttek száma