A felvonuló melegeket homofóbok dobálják Molotov-koktéllal – kronológia

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Óriási rendőrségi készültség mellett megkezdődött a melegek, illetve a felvonulásukat ellenzők demonstrációja szombat délután Budapesten. A két menet egymással szemben indul el az Erzsébet térről, illetve az '56-osok teréről.

19:30
A melegfelvonulás résztvevői előtt végül megnyitották a kisföldalattit, így tudták elhagyni az 56-osok terét, rendőri segítséggel. A megállókban mindenütt rendőri biztosításra volt szükség, mert az ellentüntetők kövekkel, tojásokkal dobálták őket. Orosz Józsefet, a Klubrádió újságíróját a Kodály köröndnél két férfi megtámadta, szidalmazta, majd leütötte. Mint az újságíró az MTI-nek elmondta, az arcán és a vállán sérült meg. Este fél nyolckor megérkezett a Hősök terére az úgynevezett "Egészséges emberek, párok és családok felvonulása", amelyet a Rendszerváltó Fórum szervezett. Az Erzsébet térről indult menetben nagyjából kétszázan vannak.


Műveleti terület. Kié itt a tér?
© MTI - Koszticsák Szilárd
18:25
Megtámadták a melegfelvonulás után Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselőt és a másságát nyíltan vállaló Szetey Gábor volt államtitkárt Budapesten. Egyikőjük sem sérült meg.

Lévai Katalin elmondta, hogy Szetey Gáborral együtt egy rendőrautóban hagyták el az 56-osok terét, miután véget ért a Meleg Méltóság Menete. Az ellentüntetők felismerték őket és rátámadtak a járműre. A rendőrautó ablakát beverték. Az autóban tartózkodók közül senki nem sérült meg.

Az európai parlamenti képviselő elképesztőnek nevezte a Budapesten „uralkodó lincs- és pogromhangulatot”. Hozzátette: döbbenetes volt átélni a tojás- és kőzáport, a fizikai támadásokat.

Szégyen, hogy egy európai országban ilyesmi megtörténhet – jelentette ki Lévai Katalin. Hozzátette: a történtekről levélben tájékoztatja az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetőségét, illetve a melegjogokkal foglalkozó szervezet irányítóját.

A szocialista politikus elmondta, hogy felhívta Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitányt, és arra kérte, biztosítsák a melegfelvonulás résztvevőinek sértetlen elvonulását az 56-osok teréről. Közölte: a főkapitány ígéretet tett arra, hogy a demonstráció résztvevői előtt megnyitják a kisföldalattit.

Őrizetbevételek (Oldaltörés)

Melegelenes rendbontók bilincsben. Keményedő összecsapások
© MTI - Koszticsák Szilárd

17:50
A Hősök tere előtt a rendőrök biztonsági okokból megállították a Meleg Méltóság Menetét, a felvonulók a tervezettől eltérő útvonalon, mellékutcákon keresztül érték el az 56-osok terét. Az MTI tudósítójának jelentése szerint a Műcsarnok mögötti részen az ellentüntetők megtámadták a melegfelvonulás résztvevőit, Molotov-koktélokkal és petárdákkal dobálták őket.

A Hősök terénél a kordonokat teljesen szétverték a melegfelvonulás ellen tüntetők, akiket a rendőrök megpróbálnak a Városliget felé, illetve a Dózsa György úton a Keleti Pályaudvar vagy a Váci út irányába szorítani.

A rendőrség közölte, hogy egy Andrássy úti lakásban ismeretlen összetételű vegyi anyagokat, savakat tartalmazó üvegeket, gyúlékony anyagot tartalmazó palackokat és folyadékkal töltött tojásokat találtak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a lakásban tartózkodó hat férfit előállították, ellenük közveszély okozás bűncselekményekének elkövetése megalapozott gyanúja miatt indul eljárás, szakértők bevonásával.

A távirati iroda információi szerint eddig 26 embert állítottak elő a rendőrök a demonstrációkon.

Vízágyú, könnygáz (Oldaltörés)
Szétloccsant tojás a rendőrpajzson. Gyűlöletjel
© MTI - Koszticsák Szilárd
17:30
Vízágyúkat vetett be a rendőrség kevéssel este negyed hat után a Hősök terén a rájuk támadókkal szemben. A melegfelvonulás ellen tüntetők felszedték az utcaköveket, és azokkal, valamint Molotov-koktélokkal dobálják a rendőröket. A rendőrök vízágyukkal és könnygázzal próbálják helyreállítani a rendet, a csuklyás, fekete ruhás ellentüntetőket a Városliget felé szorítják. Az MTI úgy tudja, hogy több rendőr ruhája meggyulladt a Molotov-koktéloktól.

16:45
A Hősök terénél egy kisebb csoport maszkos, fekete pólós csoport Molotov-koktélokkal, kövekkel, üvegekkel, közlekedési táblákkal dobálja a Dózsa György úton álló rendőröket.

16:30
Folyamatosan dobálják tojásokkal és sörös dobozokkal a melegek felvonulását az Andrássy út két oldalán álló ellentüntetők. A helyszínről tudósító újságírók szerint több embert eltaláltak már.

A Meleg Méltóság Menete az Erzsébet térről rohamrendőrök és teherautók sorfala között halad a Városliget irányába. Mintegy másfél ezer ember vesz részt a felvonulásban. A kamionokról zene szól, mögöttük mennek transzparensekkel és szivárványszínű zászlókkal a másságukat nyíltan vállalók és szimpatizánsaik.

A bekötőutaknál több száz bámészkodó és ellentüntető várakozik, akiket rohamrendőrök sorfala és fémkordon választ el a demonstrálóktól. Az út két oldaláról folyamatosan gyalázzák és dobálják a melegeket. A Liszt Ferenc téren nagyjából 100-200, árpádsávos zászlókkal megjelent ellentüntető várja a menetet.

Szintén elindult a melegek felvonulása ellen tiltakozók menete az '56-osok teréről. A néhány száz tüntető némelyikének csomagjait átvizsgálták a rendőrök. Korábban ellentüntetők az Oktogonnál felgyújtottak egy rendőrségi mikrobuszt.

Szetey beszélt a melegekhez, a melegekről és a gyűlöletről (Oldaltörés)


Melegellenesek. Nem bírják, ha valaki más
© MTI - Koszticsák Szilárd
16:15
„Magyarországnak cselekedetben, politikai nézetben és gondolatokban is változatásra van szüksége, elég volt a félelemből és a gyűlöletből, a Meleg Méltóság Napja a magyar méltóság napja” – jelentette ki Szetey Gábor volt személyügyi államtitkár a 13. alkalommal rendezett melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzvesztiták felvonulásának megnyitóján szombaton Budapesten.

A volt politikus, aki egy évvel ezelőtt államtitkárként nyíltan felvállalta homoszexualitását, úgy fogalmazott: olyan közemberekre van szükség, akik kiállnak igazukért, megvédik értékeinket, mert Magyarországnak európai és demokratikus országként el kell fogadnia a másikat. Ugyanakkor elmondta azt is: azért távozott a politikából, mert nem lát esélyt Magyarország változására.

„Sokan vannak ellenünk, de ők a jobb Magyarországgal állnak szemben, és a Meleg Méltóság napja nem a Magyar Gárda meneteléséről, szélsőségesek gondolatairól szól, hanem arról, hogy melegnek, romának, zsidónak lenni, nem választás kérdése, viszont sorsunkat magunk irányítjuk” – mondta Szetey Gábor. A volt politikus beszédét füttyel és bekiabálásokkal próbálta megzavarni néhány ellentüntető, akiket a rendőrök azonnal igazoltattak.

Az ellenvéleményről a volt államtitkár úgy vélekedett: vannak olyanok, akik mindent megtesznek, hogy ne honfitársként és emberként tekintsenek másokra. „Előbb a romák, a zsidók, majd a melegek, aztán a fogyatékosok, később azok, akiknek nem tetszik a nézése, ők válhatnak ellenséggé” – mondta. Megjegyezte: Amerikában 40 éve megtagadták a feketék szavazati jogát és ma a történelemben először jó esély van arra, hogy az Egyesült Államok elnöke egy tehetséges fekete politikus Barack Obama legyen. Ez az integráció, ez a felfogás kell Magyarországnak is – tette hozzá.

A budapesti Erzsébet téren szivárvány színű zászlókkal és ernyőkkel, a másság elfogadását hirdető transzparensekkel mintegy másfél ezer ember gyűlt össze, hogy elinduljon a Meleg Méltóság Napján zenei kíséret mellett az 56-osok terére.

16:00
Felgyújtottak egy rendőrségi kisbuszt Budapesten, az Oktogonnál a melegfelvonulás ellentüntetői szombat délután. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a gyújtogatás miatt három embert előállítottak. Tafferner Éva hozzátette: eddig tíz embert állítottak elő. Az MTI információi szerint a rendőrök könnygázt vetettek be, az ellentüntetőket az Aradi utca felé szorították. A villamosok az Oktogon előtt vesztegeltek.

Hatalmas rendőrségi készültség (Oldaltörés)Könygázzal oszlatják a gyalázkodókat. Kinek mi a gáz?
© MTI - Koszticsák Szilárd
15:00
Az MTI tudósítói szerint a rendőrség hatalmas erőkkel készül a rend fenntartására. Az Erzsébet téren és a környező utcákban rengeteg különböző rendőrségi jármű gyűlt össze, mindenhol védősisakkal, pajzzsal, gázálarccal, védőmellénnyel és lábszárvédővel felszerelt rohamrendőrök vannak. Az '56-osok terén a Műcsarnok és az Időkerék közötti terület jelölték ki a rendőrök a gyülekezésre.

Az Erzsébet téren a felvonulók nagyjából 600-an vannak, többen olyan világhírű művészek portréit tartják, akik nyilvánosan vállalták másságukat. Sokan transzparensekkel, szivárványszínű napernyőkkel érkeztek.

Az Erzsébet tér környékén már megjelentek a demonstráció ellenzői, őket a rendőrök folyamatosan ellenőrzik. Egyesektől tojásokat koboztak el.

Az Erzsébet téren több ismert közéleti személy is megjelent, köztük Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő, Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő és Szetey Gábor volt államtitkár.

Az '56-osok terén mintegy 100 tüntető van, nagyjából ugyanennyi rendőr van a helyszínen. Sokan a homoszexuálisokat gyalázó táblákat tartanak. A környék szórakozóhelyei megteltek az érdeklődőkkel.

Az Andrássy úton – ahol a két csoport majd elhalad egymás mellett – kora reggel állították fel a fémkordonokat, a lámpaoszlopokra térfigyelő kamerákat szereltek. A bekötőutakon rendőrautók és csapatszállító teherautók állnak, az '56-osok tere környékén szintén kordonnal zárták le az indulási és érkezési területet. A főváros felett rendőrségi helikopter köröz.

A nagyobb útkereszteződésekben 80-100, teljes védőfelszerelést viselő rendőr várakozik, az Oktogonnál a csapatszállító teherautók mellett vízágyúk is felsorakoztak. Nem közlekedik a kisföldalatti és több útszakaszon forgalomkorlátozást, illetve teljes lezárást vezettek be.

Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány pénteki sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy számítanak-e rendzavarásra, közölte: arra készülnek, ami az interneten olvasható. Az internetes publikációk szerint szélsőséges szervezetek a melegrendezvény megzavarását tervezik.

Tavaly a jelentős számban jelenlévő rendőrök két oldalról sorfalt alkotva védték a Meleg Méltóság Menete résztvevőit. Akkor a felvonulást több száz ellentüntető kísérte végig, akik tojásokkal, üvegekkel és homokkal töltött nejlonzacskókkal dobálták a felvonulókat.

A Jobbik és a Magyar Nemzeti Front tagjai és a velük szimpatizáló ellentüntetők folyamatosan provokálták a felvonuláson részt vevőket. A Jobbik szombat délelőtt közleményben fenyegette meg a melegeket, azt írva, hogy „most még visszafordulhatnak, még mielőtt az ébredő és szerveződő társadalmi ellenállás falaiba ütköznek!”