Gyurcsány a Diadalívnél parádézik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Már ma délután Párizsba utazik a miniszterelnök. Szombaton egy konferencián szólal fel, hétfőn pedig megtekinti a francia nemzeti ünnep katonai díszszemléjét – közölte a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid ismertetése szerint a miniszterelnök Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök meghívására utazik Párizsba. Elmondta, hogy a konferencia címe: Barcelonai Folyamat, Unió a Mediterrán Térségért. A mediterrán unió létrehozásának célja az, hogy elősegítse a térség politikai és gazdasági stabilizációját, valamint a fenntartható fejlődést, a kulturális örökség és a környezet védelmének erősítését. A kormányszóvivő hozzátette: a párizsi találkozó célja ennek a kezdeményezésnek a megvitatása és az alapdokumentum elfogadása.

A miniszterelnök egy vasárnapi ebéden is részt vesz, amelyet a mediterrán unió leendő társelnökei Nicolas Sarkozy és Hoszni Mubarak egyiptomi elnök ad az állam- és kormányfők tiszteletére.

A miniszterelnököt elkíséri útjára felesége, Dobrev Klára is, a meghívás ugyanis a kormányfőnek és feleségének szól. Gyurcsány Ferenc és a felesége péntek délután menetrendszerinti járattal utazik a francia fővárosba, és kedd délelőtt érkezik vissza. Daróczi Dávid hangsúlyozta, hogy az útból a magánutazásukra eső költségeket a miniszterelnök fizeti.

A költségek egy részét a meghívó francia állam állja, ebbe tartozik a delegáció szállásköltségének egy része, 1 329 600 forint. A magyar költségvetésből szállásra 1 700 400, a repülőjegyekre pedig 4 444 800 forintot fizetnek.

A miniszterelnököt kísérő delegáció szombaton utazik ki, és hétfőn érkezik vissza, ugyancsak menetrendszerinti járattal.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter a közelmúltban jelentette be, hogy a Magyar Honvédség egyik Gripen vadászgépe is repül majd július 14-én a francia nemzeti ünnep alkalmából rendezendő katonai díszszemlén Párizsban. Ebben az évben – mivel Franciaország júliustól fél éven át az Európai Unió soros elnöke – „összeurópai légi felvonulást” terveznek a Champs-Elysées felett, ebben a kötelékben fog repülni a magyar Gripen is.