Nincs alku, vasutassztrájk közeledik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem született megállapodás a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV-társaságok között a sztrájkkövetelésekről, és a még elégséges szolgáltatásról a pénteki tárgyaláson. Az egyeztetést vasárnap folytatják.

Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke a pénteki egyeztetés után elmondta, hogy a sztrájkbizottság áttekinti a helyzetet, mivel hamarosan lejár a kéthetes határidő. Július 1-jén ugyanis arról döntöttek: ha nem haladnak a tárgyalások, két héten belül, július 14-éig folytatják a munkabeszüntetést.

Úgy vélte, hogy a MÁV vezetése nem mer cselekedni. Szerinte a menedzsment jelentős része együtt érez a vasutasokkal, és elfogadhatónak tartja a követeléseket, mert tisztában van az ezeket kiváltó körülményekkel. Bárány szerint a vasútnak „nincs gazdája, enyészik”. Reméli, hogy a vasutasok is meglátják ezt, és tesznek annak érdekében, hogy a menedzsment merjen cselekedni.

Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője az egyeztetés után elmondta: a vasúttársaságoknak nincs anyagi lehetősége a VDSZSZ irreális követeléseinek teljesítésére. Reméli, hogy a szakszervezeti tagok is belátják, nincs értelme sztrájkolni.

A VDSZSZ eredeti követelése 10 százalékos többlet béremelés a kiszervezett MÁV-társaságok munkavállalóinak a megajánlott 6,9 százalék felett, a MÁV Cargo privatizációs bevételéből 250 ezer forint kifizetése valamennyi vasutas számára. Ez egészült ki azzal a követeléssel, hogy a korábban bezárásra szánt 38 vasúti szárnyvonalon maradjon meg a személyszállítás valamint azzal, hogy a munkáltató 1,1 százalékos béremeléssel kompenzálja a vártnál magasabb inflációt.