Semmiből valami: falufejlesztő projekt az Ormánságban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A semmiből valamit csinálni – Ignácz József, az egyik legkisebb ormánsági falu, a mindössze 130 fős Besence polgármestere röviden így jellemzi az előttük álló feladatot.

Besence ugyanis – akárcsak a falufejlesztési projektben vele szövetkező Gilvánfa, Nagycsány és Csányoszró – az ország tíz leghátrányosabb helyzetben lévő kistérségének egyikéhez, a Sellyeihez tartozik, amelyet 30 százalék feletti munkanélküliség, alacsony iskolázottság, a segélyen élők magas aránya jellemez, megterhelve a cigányság súlyos társadalmi problémáival.

A kilábalás reményében Besence a három szomszédos faluval megalakította a Malom Konzorciumot, amely tavaly 41 millió forintot nyert el a Gondoskodó falu elnevezésű programmal az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) egyetlenegy-szer, kísérletképpen kiírt kisfalu-pályázatán. Ebből négy szövetkezetet –  szociálist, iparit, kertészetit és idegenforgalmit – alakítanak. Ezek közül a kertészeti szövetkezet a zöldségtermelés felélésével kísérletezik. A falvanként haszonbérleti szerződéssel kialakított, összevont földeken – összesen 12–13 hektáron – hamarosan szilva, mandula, kajszi és mogyoró terem. Emellett 3–4 ezer négyzetméteren fóliás termelés folyik majd, csepegtető öntözéssel, amelyet hőszivattyúra és kertészeti hulladékra alapozott hőközpontok lát-nak el.

Az ágazatot helyi szakmunkásképzés alapozza meg. A feldolgozáshoz felvásárló- és mérlegház, tárolószín és fel-dolgozócsarnok létesül, ahol élelmiszer- és gyógynövényipari, valamint kozmetikai alapanyagot gyártanak, pálinkát főznek, lekvárok, dzsemek, szörpök, aszalványok, sózott és fűszeres magvak, valamint gyógyteák kisüzemi előállítása kezdődik. Besence határában pedig 35 ezer négyzetméteres kereskedelmi park létesül. Bár e tervek sokszorosan kimerítik a pályázaton eddig elnyert összeget, Buzás Péter, a projekt gazdasági szakértője nem tartja megvalósíthatatlannak őket. A pályázatok világában a projekt vezetői mindenesetre otthonosan mozognak. Dél-dunántúli programigazgatóként Ignácz József 2005 óta dolgozik az OFA-nál, annak pécsi irodájában ő ad tanácsokat a sikeres pályázatíráshoz.

A cikk közel sem ért véget! Teljes egészében megtalálja a legfrissebb HVG-ben.