Átadás-átvétel: bárki belenézhet a kormányzati Ablak Zsiráfba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Kormányzati Ablak Zsiráfnak keresztelte a kormányszóvivő az átadás-átvétel dokumentumait. Délutántól bárki betekinthet az aktákba.

A mai kormányszóvivői tájékoztatón Szollár Domokos "három méter magasnyi" aktával jelent meg. "Ez fél méterrel meghaladja a kormányszóvivő magasságát, vagy még többel is" - kezdte a tájékoztatót a szóvivő, hozzátéve: minden benne van, "ez tulajdonképpen a kormányzati Ablak Zsiráf, ebből pontosan meg lehet ismerni az ország helyzetét".

Az átadás-átvételről szóló tájékoztatón azt is bejelentette: délután egy órától töltik fel ezeket a dokumentumokat a minisztériumok honlapjára, így mindenki megismerheti őket. A nyilvános dokumentumokban nem szerepelnek majd azok az adatok, amelyek nyilvánosságra hozása nemzetbiztonsági kockázatot jelentene, illetve azok sem, amelyek az ország nemzetközi tárgyalásain hátrányt jelenthetnének. "A következő kormány tagjai természetesen megkapják ezeket is" - tette hozzá.

"Az ország érdeke az, hogy a következő kormány minél hamarabb tudja átvenni a kormányzást. Fogalmazhatnék úgy is, hogy mi tekerjük a biciklit, lepattanunk róla, és a következő kormány máris felpattanhat rá" - szólt Szollár plasztikus megjegyzése.

A kormányszóvivő azt is elmondta: március 17-e óta dolgoztak a dokumentumokon a minisztériumokban, s a felelős posztok betöltői teljességi nyilatkozatot is tettek. Ebben kijelentették: minden általuk ismert információt közöltek. "Ezt a nyilatkozatot a magyar államigazgatás tette, nem a kormány tagjai" - fűzte hozzá.

Minden tárcának és háttérintézménynek el kellett készítenie az átadás-átvételi dokumentumot, ugyanaz a váz, struktúra jellemzi mindegyiket. Benne vannak a feladatok, a folyamatban lévő ügyek, határidők, felelősök, személyzeti feladatok (a március 1. óta életben lévő kinevezési moratórium miatt vezetőket kell kinevezni).

A Fidesz frakcióvezetője teljes vagyon- és eszközleltárt kért. Ezt is tartalmazzák a dokumentumok, de 2009. december 31-i állapotot, mert ennél frissebb leltár elkészítése hónapokba telt volna - hangzott el a tájékoztatón.

A kormányszóvivő azt is hangsúlyozta: a kormány a tartalékul szolgáló 205 milliárdból eddig csak 18 milliárdot költött el, s hozzátette azt is: áprilisra az államháztartási hiány 72 százalékát költötték el, s ez kedvezőbb a várt adatoknál.

A gazdasági növekedésről is szót ejtett a kormányszóvivő: az idei első negyedév adatait a 2009 végén mértekkel összevetve "robusztusnak" nevezte.