Vizsgálják, miként szerzett állami ingatlanokat a milliárdos üzletember

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Csikász Brigitta

Vizsgálatot indított Budai Gyula elszámoltatási és korrupció-ellenes kormánybiztos annak kiderítésére, miként jutott állami ingatlanokhoz Bige László milliárdos üzletember azokon a bakonyi erdőterületeken, amelyeknek vadászati jogát bérli – értesült a hvg.hu. Bige László elmondása szerint a vadászházakat a hozzájuk tartozó létesítményekkel a honvédelmi tárca ajánlotta fel neki megvételre.

Míg egy Herend közelében lévő erdőterület értékesítését nem tette lehetővé a Honvédelmi Minisztérium (HM), addig egy másik bakonyi terület vadászati ingatlanjait a milliárdos Bige László érdekeltségeinek, sőt családtagjainak a tulajdonába adta.

Nem engedélyezett kerítés
Bige László - csakúgy, mint a HM Verga volt bérlője - kerítést akart emelni, mégpedig vadvédelmi célzattal. A Veszprém Megyei Közigazgatási Hivatal azonban egy 2005-ben hozott határozatával elutasította a Kab-hegy 2004 Kft. vadvédelmi kerítés felállítására benyújtott kérelmét, mivel az erdészeti szakhatóság nem járult hozzá. A határozat ellen a kft. bírósághoz fordult, ám a pert két év múlva jogerősen elbukta.

Két hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy a Bakonyban parkerdő kialakítása céljából a HM-től bérelt területet szerette volna megvenni a bérlő. Ennek érdekében még egy Heves megyei szocialista képviselő, Magda Sándor is lobbizott a honvédelmi tárcánál. Eredménytelenül, mivel a HM Védelemgazdasági Főosztálya nem támogatta az értékesítést. A bérlővel meglévő szerződést nem sokkal később, tavaly január elején fel is mondta a HM erdőgazdálkodó cége, a HM Verga Zrt. A bérlő ugyanis a területet – illegális szemétlerakás megelőzésére hivatkozva – elkezdte körbekeríteni. Mindezt azonban jogerős erdészeti hatósági engedély nélkül tette, ráadásul a szerződés szerint a bérelt erdőrészen semmilyen építményt nem emelhetett. Ez pedig elég ok volt a kontraktus felmondására.

A honvédelmi tárca azonban nem mindenkivel volt ilyen szigorú az állami vagyon megvédése érdekében. A Dél-Bakony legmagasabb pontjának számító Kab-hegyen lévő vadászház és a hozzá kapcsolódó létesítmények 2006-ban és 2007-ben Bige László cégeihez – a Kab-hegy 2004. Kft-hez és a Nitrogénművek Vegyipari Zrt-hez –, valamint családtagjaihoz kerültek – a hvg.hu értesülése szerint pályáztatás nélkül. A száz leggazdagabb magyar nagyvállalkozó között negyven milliárd forintora becsült vagyonával idén a 12. helyre sorolt Bige a Mátyás király Vadaskertet és a Kab-hegyi vadászterület bérli a Koronás-szarvas Kft., illetve a Kab-hegy 2004. kft. révén. Az összesen 14 ezer hektáros terület közvetlenül polgári és katonai objektumok – adótornyok – szomszédságában helyezkedik el.

A vadászházak és a hozzá tartozó épületek eladásával kapcsolatban a HM nem akart nyilatkozni. A hvg.hu-nak adott válaszban azt kérték, hogy a HM Verga vezérigazgatójának, Tengerdi Győzőnek a tájékoztatása szerint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt., mint a HM Verga tulajdonosi képviselője illetékes a kérdések megválaszolására. Az MFB szóvivője, Nyiri János a következő választ küldte. „A dolog olyan fázisban van, hogy csak az alábbi rövid választ adhatom: a szóban forgó ügylet részleteiről pillanatnyilag nem időszerű nyilatkozni.”

A 8-as főút közelében vadgazdálkodást folytató Koronás-szarvasnak – amelyé a Kab-hegy 2004 – sem mehet túl jól, ugyanis a szolnoki székhelyű Bige Holding Kft. többségi tulajdonában lévő társaságnak tavalyi mérlege szerint 54 millió forintos vesztesége volt.

Bige László a hvg.hu-nak pedig csak annyit mondott, hogy mivel az erdőgazdaságoknak nem ment jól, a Honvédelmi Minisztérium felajánlotta neki megvételre a vadászházakat a hozzájuk tartozó épületekkel. „Nyilván felértékeltették azokat és háromszoros áron adták el nekem” – közölte, hozzátéve, hogy az adásvétellel meglehetősen rosszul járt, mert az ingatlanok közel sem érnek annyit. „Visszaadom azokat a vételi áron, ha kell nekik.”

Közben az adásvétel körülményeinek kivizsgálásába fogott a Budai Gyula irányította Elszámoltatási és Korrupció-ellenes Kormánybiztosság – tudta meg a hvg.hu. Egyelőre azonban csak annyit közöltek, hogy a vizsgálat folyamatban van. „Ennek keretében kértük az MFB-t vizsgálat lefolytatására, és az annak eredményéről történő tájékoztatására, és amely ügyben az MFB-től ez idáig nem érkezett tájékoztatás” - írták válaszukban.

Egy feljelentett vendégvadászat

Bige László egyik, évekkel ezelőtti vadászatának rendőrségi eljárás lett a vége. Az állam tulajdonában lévő Nyírerdő Rt. vezérigazgatóját ugyanis sikkasztás miatt feljelentették, miután a 2004. január 28-án tartott vaddisznóhajtáson állítólag mintegy húszmillió forintos kára keletkezett az erdőgazdaságnak. Az ominózus állományszabályozó vaddisznóvadászatot Bige László tartotta a Parlament Vadászklubjának. (HVG 2004. március 6.)

A vendégek között – információk alapján – kilenc akkori parlamenti képviselő volt, köztük a szocialisták részéről Herbály Imre, Hagyó Miklós, Nagy Imre, Tóth Sándor, Vári Gyula, a másik oldalról pedig az MDF-es Karsai Péter és Szabó Ferenc, a KDNP-s Semjén Zsolt, illetve a fideszes Szabó József Andor. A vadászat mintegy 11 millió forintos számláját Bige Lászlónak küldte el a Nyírerdő Rt., így a társaságot kár nem érte.