Pert nyert az Atlatszo.hu az MTVA-val szemben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Az MTVA törvényellenesen tagadta meg a Magyar Televízió Kunigunda úti székházára vonatkozó opciós szerződés kiadását a Fővárosi Törvényszék csütörtöki ítélete szerint.

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön ítéletet hirdetett az Átlátszó és az MTVA közötti perben. A harmadik tárgyaláson hozott ítélet alapján az MTVA törvényellenesen tagadta meg a Magyar Televízió Kunigunda úti székházára vonatkozó opciós szerződés kiadását. Hiába hivatkozott az MTVA arra, hogy a székház-szerződés minősített adatot tartalmaz, ténylegesen minősítésre nem került sor – sem korábban, sem a folyamatban lévő per idején kezdeményezett eljárásban – írja az atlatszo.hu.

Hiába hivatkozott az MTVA arra, hogy a székház-szerződés döntés-előkészítéssel összefüggő adat, a bíróság egyetértett azon álláspontunkkal, hogy az aláírt szerződés már maga egy döntés, ami magától értetődően szolgál további döntések alapjául. Hiába hivatkozott az MTVA arra, hogy a székház-szerződés üzleti titkot képez, a bíróság úgy ítélte meg, hogy kizárólag a szerződésben szereplő biztonsági intézkedések (pl. biztonsági szolgálat elhelyezése), illetve az üzemeltetési know-how kitakarására van mód. Az ítélet nem jogerős, az alperes a kézhezvételétől számított 15 napon belül fellebbezhet.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezetése 48 órán belül saját honlapján nyilvánosságra hozza a Kunigunda útjai székház adásvételi szerződését - közölte az alap kommunikációs igazgatósága pénteken azt követően, hogy a bíróság erre kötelezte a céget. Az MTI-nek megküldött közlemény szerint az összehasonlíthatóság biztosítása érdekében nyilvánosságra hozzák a 2007-ben, az akkori vezetés által megkötött bérleti szerződést is.

A döntést az MTVA vezérigazgatója megelégedéssel vette tudomásul, a közlés szerint Böröcz István azt mondta: ritka eset, amikor annak örülünk, ha a bíróság a velünk szemben állónak ad igazat. Bejelentette azt is, az MTVA nem fog fellebbezni a határozat ellen.
A vezérigazgató fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a legteljesebb nyilvánosságra törekednek minden szerződés ügyében, szemben a korábbi gyakorlattal. "Az adófizetőknek joguk van tudni, hogy mire költjük a pénzüket. Nekünk pedig fontos, hogy megmutassuk, hatékonyan, takarékosan és fegyelmezetten gazdálkodunk" - mondta Böröcz István.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az említett szerződés azt mutatja, a mai áron számolva 93 milliárd forinttal olcsóbban veszik meg a székházat, mintha a 2007-ben negyven évre megkötött szerződést folytatták volna. Nem is értem, hogy gondolták ezt az akkoriak - fűzte hozzá.