Munkaadója meggyilkolásában vett részt a Fidesz-székház "védője"

Munkaadója meggyilkolásában vett részt a Fidesz-székház "védője"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Illegális pénzbehajtásból élt a nyomozó hatóságok megállapításai szerint az 1996-ban elkövetett emberölésben történt részvétele előtt Sz. Ferenc, aki a Fidesz-székház védelmére kelt március 7-én, miután több tucat tüntető vette be magát az ingatlan udvarára. A hvg.hu rendőrségi források alapján utánajárt, mi is volt az az ügy, ami miatt Sz. Ferenc több mint tíz évet ült.

Egy, az alvilágban ismert pénzváltó megöléséért ítélték el 14 év szabadságvesztésre 2001-ben Sz. Ferencet, aki a Fidesz-székház védelmére kelt társaival, mint írta, azért, mert „erkölcsi kötelességének tartotta”. „A mai nap folyamán a Fidesz-székháznál kialakult kaotikus állapotokra tekintettel, úgy döntöttem, hogy Fidesz szimpatizánsként, megpróbálom ezt a nehéz helyzetet orvosolni. Engem sem Kubatov Gábor, sem más nem bízott meg semmilyen feladattal! A Fidesz Magyar Polgári Párt elkötelezett híveként, erkölcsi kötelezettségemnek tartottam, hogy pártomat, ebben a nehéz helyzetben is támogassam!” − írta.

Az emberölési ügy

A férfiról a Hír24.hu azt írta, hogy "gyilkosságért ült" korábban. Miután letöltötte büntetését, a Fradi Securityhez került – az Index szerint ennek a cégnek az emberei rendeztek csütörtök este erődemonstrációt a Fidesz-székházat elfoglalókkal szemben. Sz. Ferenc céghez kerülése miatt többen felháborodásuknak adtak hangot internetes oldalakon, blogokon. Az Ultrasliberi.hu azt írta, hogy a férfi közismert egyes bűnözői körökben, a kilencvenes években például több, azóta már meggyilkolt alvilági vezetőnek is „dolgozott”.

Ez az alvilági ember G. Mihály volt, aki névjegykártyáján is „Olasz Misi non-stop pénzváltóként” nevezte meg magát – tudta meg a hvg.hu rendőrségi forrásból. A férfi a pénzváltáson kívül kábítószer-terjesztéssel is foglalkozott, és néhány év alatt meggazdagodott. Sz. Ferenccel 1995-ben ismerkedett meg, és pénzbehajtóként kezdte foglalkoztatni. 1996 nyarán G. Mihály egy munkát nem fizetett ki Sz. Ferencnek és társainak, s a félmilliós adósság miatt – az ügyre emlékezők szerint – Sz. a társaival együtt elhatározta, hogy ha ez még egyszer előfordul, G.-t "megleckéztetik".

Kubatov Gábor nem akart nyilatkozni a gyilkosságban való részvételért elítélt fradistáról
©

Egy hónappal később, 1996 augusztusának elején G. újabb „munkával" bízta meg őket: egy hormonkészítmény-szállítmányt akart megszerezni. Sz. Ferencék elvállalták a megbízást, de a szállítmányra nem tudták rátenni a kezüket, úgy gondolták, azért, mert a munkaadójuk csőbe húzta őket. G.-t ezután találkozóra hívták a Pest megyei Szada egyik külső útjára, ahová Sz. Ferenc három társával ment ki. A pénzváltó a nála lévő értékeket – ékszert, Rolex-órát és készpénzt – indulás előtt elrejtette az autójába, amit aztán le is zárt. A Dodge-ból kiszállva odament a Mercedeshez, amelyben Sz. Ferenc ült a barátjával, N. Attilával. Az utóbbi a kocsihoz lépő G. Mihályt egy pisztollyal hasba lőtte. Az erősen vérző férfit betették az autó csomagtartójába, és elvitték egy fás területre. Ott a pénzváltót kiszedték hátulról, fejére zsákot húztak és Sz. Ferenc egyik segítője három lövést adott le az áldozat fejére, aki azonnal életét vesztette.

A tettesek meg akarták szerezni a pénzváltó értékeit, de az autót nem tudták kinyitni, így mindössze egy kis kokaint és a férfi mobiltelefonját tudták elvenni. A készüléket útközben el is dobták, mert többször megszólalt. A gyilkosság után négy nappal fogták el a rendőrök Sz. Ferencet, akit 2001-ben jogerősen 14 év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítéltek, amiből több mint tíz évet ült le.

Szurkolói koordinátor a Fradinál

Szabadulása után gyorsan a Fradihoz került. Priusza miatt vagyonőrként nem helyezkedhetett volna el, ezért kerülhetett Sz. a "szurkolói koordinátori" munkakörbe.

A Fidesz-székháznál Sz. Ferenc igyekezett maximálisan teljesíteni azt, ami szerinte Fidesz-szimpatizánsként "erkölcsi kötelessége" volt: „intézkedni” kezdett, tüntetőket rángatott, holott arra csak a hatóság tagjainak van lehetősége (a Népszabadság felvételén az látszik, hogy Sz. szintén megtermett társával egy tüntető lányt erőszakkal cipel arrébb a székházban). Vagyonőr is csak annyit tehet a szabálysértésen, bűncselekményen tetten ért emberrel szemben, hogy a rendőr kiérkezéséig a helyszínen tartja. A Büntető törvénykönyv szerint „aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz, amennyiben más bűncselekmény nem valósul meg, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

Ezért is érdekes, hogy az önmagától, jogalap nélkül intézkedésbe kezdő férfival szemben a helyszínen lévő egyenruhások semmit nem tettek. Sz. Ferenc egyébként úgy lépett fel, mintha ő és társai biztonságiak lennének, legalább is a helyszínen lévők benyomása ez volt. Kubatov Gábor ugyanakkor tagadta az Indexnek, hogy a Fradi Securityt megbízta volna a védelemmel.

Később kiderült, a férfi nem személy- és vagyonőr, hanem a Fradi Security Kft. "szurkolói koordinátora". A 2009-ben alapított, évről évre nyereségesebb vállalkozás egyik tulajdonosa a Green Guard Személyi és Vagyonvédelmi Kft., míg a másik tagja az FTC Ladbarúgó Zrt. Ennek elnökétől, Kubatov Gábortól szerettük volna megtudni, hogy Sz. Ferenc pontosan milyen munkát végez a Fradinál és mikortól, de az elnök azt mondta: nem nyilatkozik az ügyben.