Többszörös törvénysértéssel vádolják Schmidt Máriáékat a kisrészvényesek

Többszörös törvénysértéssel vádolják Schmidt Máriáékat a kisrészvényesek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tetszett a cikk?

Nem üres fenyegetésnek szánták a kisrészvényesek, hogy nem hagyják annyiban, ahogy Schmidt Mária cége átvette az irányítást egy milliárdos ingatlancégben. Elindították a pert a Spéder Zoltán (ön)kigolyózásával véghezvitt akció miatt, amivel a kormánybiztos szerintük öt módon is törvényt sértett.

Beadta keresetét az illetékes választottbírósághoz a kisrészvényeseket képviselő Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) augusztus 26-ai közgyűlésén hozott határozatai ellen.

Ahogy elsőként megírtuk, a szervezet azon akadt ki, ahogy a részvénytársaságban Schmidt Mária családi cége – az eddig belső ellenlábasának számító Spéder Zoltán váratlan asszisztálásával – átvette az irányítást a vezetőségben. Spéder még aznap áron alul kiszállt a cégből is, ráadásul tulajdonrészét egy olyan vevőnek adta el, aki szintén Schmidtékhez köthető.

Az ilyen összehangolt magatartás a tőkepiaci törvény szerint csak akkor lesz szabályos, ha a befolyást szerző 15 napon belül vételi ajánlatot tesz a többi részvényesnek, vagyis kivásárolják őket. Ennek a határideje telt le szeptember közepén, de az összejátszó nagyrészvényesek semmi jelét nem adták annak, hogy megvennék a többiek részét.

A Tebész már ekkor bejelentette, hogy perre mennek, mostanra elkészült, és beadták a keresetet, amiben azt állítják: a Schmidt Máriához köthető részvényesi csoport 5 különböző módon is megsértette a tőkepiaci törvényt. „A minden jel szerint a dr. Schmidt Mária által irányított részvényesi csoportosulás 3 esetben a 33 százalékos befolyásszerzési korlát átlépésével, 1 esetben az összehangolt magatartás szabályainak figyelem kívül hagyásával, további 1 esetben pedig a bejelentési kötelezettség elmulasztásával sértette meg szándékosan a tőkepiaci törvényt” – írják friss közleményükben (ezekről a szabályokról részletesen itt olvashat).

A "nagy csapat": Schmidt cége, Schmidt fia, Schmidték haverja plusz Spéder

A szervezet szerint az általuk feltárt törvénysértésekben összesen négy részvényes érintett: a Schmidt Mária többségi tulajdonában álló, és lánya, Ungár Anna által ügyvezetőként irányított PIÓ-21 Kft., valamint külön részvényesként fia Ungár Péter, LMP-s önkormányzati képviselő, továbbá a hozzájuk köthető Horváth László, valamint a Spéder Zoltán kizárólagos tulajdonában álló Budapesti Ingatlan Holding Vagyonkezelő Zrt. Ezek a részvényesek játszottak össze szerintük a 18 éve tőzsdén lévő cég kizárólagos irányításának megszerzése érdekében, méghozzá technikailag „különböző összetételű kisebb csoportokban” összejátszva – vagyis a Tebész szerint különféle leosztásban szavaztak együtt a sérelmezett határozatokra.

Ezért keresetükben azt kérik a bíróságtól, hogy mondja ki a rendkívüli közgyűlésen hozott, a cégirányítás átjátszását eredményező határozatok érvénytelenségét. Ezzel elstartolt a BIF közel 500 kisrészvényesének érdekeit védő per, amit formailag a Tebész fog össze, bár a szervezetnek csak jelképes, 1 darab részvénye van a társaságban.

Itt olvashat tovább arról, hogy is zajlott az esemény, amikor Spéder Zoltán látszólag önként kirakta magát a cégéből és beszavazta maga helyett Schmidt Mária rokonságát.

A kisrészvényesek szerint törvénysértő a duó rejtélyes összejátszása
©
Hozzászólások