Rogán Antalt nem lepte meg a Népszabadság leállítása

Rogán Antalt nem lepte meg a Népszabadság leállítása

Utolsó frissítés:

Joó Hajnalka Szerző:

Joó Hajnalka
Joó Hajnalka

Nem szabad poénkodni vagy kárörvendeni a Népszabadság bezárásán – a hvg.hu információi szerint erre intette a Fidesz és a KDNP képviselőit hétfőn Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. Az ügyről, úgy tudjuk, Rogán Antal miniszter is beszélt, szerinte tudható, hogy tervezett dolog volt a lap bedöntése.

Nem véletlenül hallgattak vagy ködösítettek hétfőn a Fidesz és a KDNP hétfőn megszólaltatott képviselői a hvg.hu és más orgánumok Népszabadság bezárásával kapcsolatos kérdéseire. A legtöbb megkérdezett vagy egyből hárított, vagy még kedden is azt a hétfői parlamenti ülésen a kormány hivatalos álláspontjaként is elhangzott mondatot ismételte el, hogy a lap kiadásának felfüggesztése tisztán gazdasági lépés, a külföldi tulajdonos döntése volt, a kormány pedig nem avatkozhat be a tulajdonosi döntésekbe, mert éppen azzal sértené meg a sajtószabadságot.

©

A különös vélemény-egybeesések oka – mint megtudtuk –, hogy Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a hétfői ülés előtt rövid kommunikációs gyorstalpalót tartott a kormánypárti képviselőknek arról, miképp reagáljanak az újságírók Népszabadsággal kapcsolatos kérdéseire. Az első és legfontosabb ukáz információink szerint az volt, hogy a képviselők ne érzelmi alapon közelítsék meg a kérdést, és kerüljék el azt a hibát, amelybe Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke szombaton belefutott. Nevezetesen, hogy zsigerből, kárörvendően nyilatkozzanak a lap megszűnéséről. (Ahogy arról szombaton a hvg.hu is beszámolt, a politikus, akit újságíróknak a kormánypártok vezetői közül elsőként sikerült megkérdezni a lap kiadásának aznapi felfüggesztéséről, úgy kommentálta a történteket, hogy szerinte épp ideje, hogy a Népszabadság bezárjon váratlanul.)

©

A frakcióvezetői útmutatás alapján a képviselőknek lehetőleg amúgy kerülniük kell a témát, de ha mégis muszáj válaszolni, akkor a fenti – a veszteséges lap bezárását tisztán gazdasági döntésként láttató magyarázattal kell érvelni. A hvg.hu videós körkérdésére adott válaszokból az derült ki, hogy a képviselők foggal-körömmel igyekeztek tartani magukat a központi iránymutatáshoz.

Kósa eligazítása után a hvg.hu információi szerint Rogán Antal is beszélt a kialakult helyzetről, aki a lappal történtek hátteréről azt mondta, hogy az nem váratlan, hanem jól előkészített lépés volt. A Miniszterelnöki Kabinetet vezető miniszter képviselőknek szóló érvelése szerint a Népszabadság 25 éven át az MSZP alapítványának lapja volt, ezért

nem a mostani leállítását, hanem az eddigi – a halmozódó veszteségek ellenére történt – fenntartását kell a politikai döntésnek tekinteni.

Rogán arról egyetlen szót sem ejtett, hogy a lap az utóbbi hetekben számos, számára kellemetlen cikket közölt arról, hogy a kvótanépszavazás hétvégéjén a feleségével és nagyobbik fiával luxushelikopterrel utazott családi barátjuk, Szabó Zsófi esküvőjére és vissza. A 1,5 millió forint értékű helikopterezést Rogán elsőre ráadásul letagadta, a járművet bérbeadó cég vezetője is csak azután ismerte el a történteket, hogy a lap a fotókat is bemutatta a helikopter mellett álló miniszterről.

©

A hvg.hu-nak a háttérben – tehát nem a kamerák előtt – nyilatkozó képviselők közül többen egyébként kifejezetten a sajnálattal fogadták a lappal történteket, de a frakcióülésen nyíltan senki nem vette védelmébe az újságot. Névvel eddig egyedül a pártjával szemben korábban is gyakran kritikus Bencsik János mondott véleményt a történtekről. A fideszes képviselő október 8-án, a lap kiadásának felfüggesztéséről megjelent híreket saját Facebook-oldalán úgy kommentálta:

„Sosem voltam a Népszabadság előfizetője, de az ilyen bejelentések mégsem tudnak feldobni."

Népszabadság-eladás: a szerkesztőségnek feltételei vannak, a Mediaworks sajnálkozik

Elmaradt az első tárgyalás a Népszabadság eladásáról: a szerkesztőség alapfeltétele a munkatársak bizonytalan helyzetének megnyugtató rendezése.

Hozzászólások