Rabok százainak fizetett a kormány több százmilliót

Rabok százainak fizetett a kormány több százmilliót

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

650 ügyben fizetett kártérítést a kabinet, közel 640 millió forintban.

2015-ben arról beszélt a kormány, hogy 2019-ig 6 ezres férőhelybővítést terveznek egy ezer és nyolc 500 férőhelyes új börtön építésével, valamint további ezer férőhelyes bővítés végrehajtásával. A cél az volt, hogy csökkentség a zsúfoltságot, négy esetben azonban most eredménytelennek nyilvánították a megismételt közbeszerzést, mert a pályázók túl magas áron vállalták volna a munkát.

Február 16-án megjelent Közbeszerzési Értesítőben, hogy a korábbi hírekkel ellentétben a közbeszerzési eljárás megint eredménytelen lett, és még mindig nincsenek kivitelezői négy új börtönnek: az ózdinak, a kemecseinek, a csengerinek és a hevesinek.

A hírek szerint a börtönök túlzsúfoltsága okán sorra nyújtják be a fogvatartottak jogos kártérítési igényeiket, ezért Harangozó Tamás MSZP-s képviselő megkérdezte, hogy:

2017-es évben a magyar állam hány fogvatartottnak és összesen mekkora összegben folyósított kártérítést a börtönök túlzsúfoltsága okán?

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára válaszolt, kiderült, hogy:

2017. évben az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt összesen 650 ügyben történt kifizetés, a megítélt kártalanítás összege összesen 639.055.569 forint volt.

Völner epésen hozzátette a Harangozónak írt válaszában: „továbbra is rendelkezésükre állunk a migránsok és bűnözők érdekében feltett kérdéseikkel kapcsolatban”.

Hozzászólások