Szamizdattal búcsúzik a Magyar Nemzet, nem kapkodtak érte a nyomdák

Szamizdattal búcsúzik a Magyar Nemzet, nem kapkodtak érte a nyomdák

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Gergely Márton

Pár száz fős tüntetést tartanak a bezárt Magyar Nemzet újságírói, olvasóik és drukkereik.

A rendezvényen osztogatták a Szamizdat Magyar Nemzet példányait. Negyvenezer példányt nyomtak ki belőle, a felét Pozsonyban, ennyire nehéz már Magyarországon vállalkozást találni, amely vállalná a nyomtatást. 

A szamizdat kiadásba írtak a lap vezető szerkesztői és újságírói, Szerető Szabolcs számol be a G-napot követő helyzetről, de Török Gábor is elemzi benne a választások eredményét és következményeit. 

©

A rendezvényt a Pethő Sándor utcában tartották, ő a lap alapítója volt, a köztér a Király és Nagymező utcák sarkán álló templom mögött húzódik. A szerkesztőség rövid és harcias beszédek után gyertyát gyújtott a templomnál.

Pethő Tibor, az alapító leszármazottja és Torkos Matild a kialakult ellenséges klímát kritizálta, amelyben a Nemzet számára egyre nehezebb lett a munka. A tüntetésen megjelent Jeszenszky Géza volt külügyminiszter és Lányi András is. (MIndeketten gyakori szerzői voltak különböző korokban a Magyar Nemzetnek).

A lap munkatársai még reménykednek a folytatásban, bár még megbízhatót mondani nem tudnak.

A Nemzet munkatársai egy határidőnaplóba írnak rövid üzenetet, mindenki a saját születésnapját jelölő oldalra. A megjelentek között sok a szolgálaton kívüli újságíró más szerkesztőségekből. Innen mennek majd át sokan az ellenzéki tüntetésre, ami 200 méterre indul a Nemzet gyülekező helyétől. 

A Nemzet munkatársai nehezen látják, merre lenne az előre. A lap kiadási jogát olyan áron adná el a tulajdonos, amit nem gondolnak reálisnak és megfizethetőnek. Ebben az esetben viszont nincs sok remény a folytatásra. A sajtó munkatársai között többen emlegetik fel, hogy másfél éve még Népszabadságot temették, és félő, a következő gyász sincs távol.