Vucic: Gruevszki Röszkénél lépett be Magyarországra

Vucic: Gruevszki Röszkénél lépett be Magyarországra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szerb elnök elmondta, nem állíthatták meg, mert akkor még nem volt ellene nemzetközi körözés, a Magyarországra belépési engedélyt pedig Albániában kapta meg.

Szerbián keresztül jutott Magyarországra Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő a múlt hétfőn, de mivel akkor még nem volt ellene érvényben nemzetközi elfogatóparancs, a szerb hatóságok nem állíthatták meg – közölte Aleksandar Vucic szerb elnök a kormányhoz közel álló Happy Televízióban hétfő késő este.

Vucic azt mondta, információi szerint Nikola Gruevszki november 11-én hagyta el Macedóniát, ahonnan Albániába távozott két magyar állampolgár kíséretében. Onnan Montenegróba, majd Szerbiába utazott. A határokon személyi igazolvánnyal igazolta magát.

A szerb államfő elmondása szerint

a volt macedón miniszterelnök Szerbiából Magyarországra a Horgos–Röszke határátkelőhelyen jutott át, ahol személyi igazolvánnyal, valamint egy, Albániában kiállított belépési engedéllyel igazolta magát.

A magyar kormány korábban azt mondta, Gruevszki egy külképviseleten jelezte, hogy menedékjogot kér, de azt nem pontosították, hogy melyiken. Vucic közléséből az következik, hogy ez a tiranai lehetett, lapértesülések szerint ráadásul Gruevszki Albániából magyar követségi autókkal közlekedett. A parlamentben a Miniszterelnökség államtitkára azt hangoztatta, hogy Gruevszki különleges bánásmódot igényel, ezért nem a határon bírálták el a menedékkérelmét, holott a vonatkozó jogszabályok erre nem adnak lehetőséget.

A szerb elnök azt is elmondta, az Interpol szkopjei irodája csak november 13-án 19 óra 35 perckor küldte el a szerb hatóságoknak a nemzetközi elfogatóparancsot, ezért nem tartóztathatták le, amikor áthaladt Szerbián.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten viszont nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus múlt kedden Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól. A kormánypárti Magyar Idők úgy tudja, Gruevszki ezt meg is kapta, bár Zoran Zaev macedón kormányfő korábban kijelentette: Macedónia már kezdeményezte a politikus kiadatását, és Szkopje mindent megtesz annak érdekében, hogy Gruevszkit hazaszállítsák.

Nikola Gruevszki Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

Hozzászólások