Nemzeti konzultáció vs. valóság: Orbán a kérdések jó részét lehúzta a listáról

Nemzeti konzultáció vs. valóság: Orbán a kérdések jó részét lehúzta a listáról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A miniszterelnök nem jelentette be a főállású anyaságot, és nem három, hanem négy gyerek után adna adómentességet a kormány. Összevetettük a konzultációs kérdőívet az évértékelős bejelentésekkel.

Orbán Viktor - és minden fideszes - gondosan titkolta, milyen családvédelmi akciótervet jelent majd be az évértékelő beszédében a kormányfő. Két hete a Kossuth Rádióban  a kormányfő arról beszélt, a demográfiai helyzet kezelésére Novák Katalin államtitkár egy hosszú és drága akciótervet alakított ki, amit nem lehet egyszerre megvalósítani. Első helyen a fiatal családokat támogató intézkedések vannak, ennek a költségszámításai folynak.

Nem lehetetlen egy nagy erejű, eddig ismeretlen új elem bevezetése. Ezt meg fogjuk oldani

- ígérte akkor Orbán. Kérdés, hogy a most bejelentett intézkedést tekintette-e nagyerejűnek, vagy megelégedtek egy kisebb erejűvel. Az Emmi-nél hiába kérdeztük korábban, mire gondolt a miniszterelnök, annyit reagáltak,

Orbán Viktor a konzultációból levont tanulságokat, és az azokból fakadó döntéseket a február 10-i évértékelőn fogja a nyilvánosság elé tárni.

Így összevetettük a kérdőívet a mostani bejelentésekkel. Kiderült, nem minden valósul meg. (A kérdéseket pontokba szedve közöljük, a vastag betűvel jelzettet bejelentette Orbán, az áthúzottat nem. A dőlt betűs pedig annyira általános kérdés, hogy arra nem lehet mit mondani.)

Ezt a kérdést kipipálhatjuk, az Orbán Viktor erre válaszul is jelentette be a hétpontos akciótervet.

Ezzel a válaszolók 97,5 százaléka értett egyet, az irány tehát nem változott.

Azok a nők, akik 40 éves koruk előtt kötik első házasságukat, 10 milliós hitelt kapnak, két gyerek után a tartozás egy részét, három után az egészét elengedik.

Pipa és részben pipa: Orbán bejelentett jelzálog-kedvezményt, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását, a csok bővítését. Szja-mentesség viszont csak a négy vagy annál több gyereket vállaló nőknek jár.

Ezt támogatták arányaiban a legkevesebben, így ezt nem jelentette be Orbán Viktor. Pedig a javaslat kidolgozója, Benda József társadalomkutató Magyar Időkben megjelent cikkéből arra is lehetett következtetni, hogy ez lesz az új irány, sőt, csodafegyver.

Ez kifejezetten így nem került szóba, de a böcsődeprogramra rá lehet fogni, hogy ez az. Szóval, ha akarjuk, igen, ha akarjuk nem tért ki rá.

Ez már a konzultáció pillanatában álkérdés volt, a Parlament ugyanis a tüntetések után elfogadott egy ezt előíró törvényt, igaz, vannak, akik rosszul jártak.

A cikk elején hivatkozott rádiós  interjúban Orbán ezt nevezte a legnagyobb támogatottságú kérdésnek, és azt mondta, felkérte Gulyás Gergely minisztert a gyermekvédelmi szabályok összehangolására. Erről az évértékelőben egy szót sem ejtett.

Erről sem, pedig már nagyon vártuk a megfejtést, a kérdésből következő szabályozást ugyanis a szakemberek sem tudják elképzelni.

Erről gyakorlatilag már az interjúban letett, azt mondta, lehetnek más kormányok, nem lehet túlzottan megkötni a kezüket.

Hozzászólások