Így készülnek a Hableány kiemelésére az óriási úszódarun

Így készülnek a Hableány kiemelésére az óriási úszódarun

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már készítik azokat a hevedereket, amelyekkel a tervek szerint kiemelik majd a roncsot.

A 200 tonnát is megemelni képes Clark Ádám úszódaruja fogja várhatóan kiemelni a Dunából a múlt szerdán elsüllyedt Hableány roncsát. Ez Közép-Európa legnagyobb ilyen szerkezete, amely akkora, hogy a folyó mostani vízállásánál nem is tud átjutni a budapesti hidak alatt. Amíg arra vár, hogy eleget apadjon a Duna, a legénység a fedélzeten már készíti azokat az eszközöket, amelyeket majd a kiemeléshez fognak használni – derül ki az Euronews riportjából.

A szakemberek sodronyokat fűznek mellé, így készülnek azok a hevederek, amelyeket aztán a Hableány teste alatt átvezetve a tervek szerint megemelik majd a roncsot.

Lezárják a Hableány ablakait, hogy a benne lévő áldozatok ne essenek ki a kiemelés közben

Megkezdték a múlt szerdán elsüllyedt kirándulóhajó kiemelésének előkészítését.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) csütörtöki bejelentése szerint a kiemelés előkészítése már a Hableánynál is zajlik, ott a búvárok emelési pontokat alakítanak ki a hajó alatt. A terv az, hogy mire a Clark Ádám a roncshoz ér, már csak a helyükre kelljen illeszteni a hevedereket.

A Hableány a múlt szerdán süllyedt el 35 emberrel – 33 dél-koreai turistával és két fős magyar személyzettel – a fedélzetén, miután a Viking Sigyn szállodahajó hátulról nekiütközött. A balesetet heten élték túl, a halálos áldozatok száma 19, kilenc embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

A baleset után bekövetkezett tragédiáról itt olvashatja el az összes hírünket.

Hozzászólások