Meglepetésszerűen zuhant rá a közigazgatásra a létszámstop

Meglepetésszerűen zuhant rá a közigazgatásra a létszámstop

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Talán egy rossz dátumozás miatt, de a vártnál két és fél héttel korábban tiltották meg, hogy új embereket vegyenek fel a közigazgatásba.

Nem lehet felvenni embereket a közigazgatásba egy kormányhatározat miatt augusztus 14-e óta – írta meg az Index.

Az ügy előzménye, hogy tavaly létszámstopot hirdettek a közigazgatásban, idén márciustól viszont már újra fel lehetett venni embereket. De az erről szóló törvény szerint ha március 1-je után hat hónapig nem töltenek be egy álláshelyet, akkor az elvész. Logikus, hogy így a minisztériumok és a közigazgatási szervek úgy tervezték, hogy csakis szeptember első munkanapjáig vehetnek fel embereket. Kiírták a pályázatokat, lebonyolították az állásinterjúkat, sokan pedig tényleg munkába állhattak volna, ha nem jön az új rendelet.

Az Index egy, közigazgatásban dolgozó forrása szerint banális, de súlyos hiba történt:

le akarták zárni a törvény értelmében nyitott munkahelyeket, csakhogy ezt nem szeptember 2-i dátummal tették meg, hanem augusztus 14-ivel.

Így aztán sokan most úgy várják a helyzet rendezését, hogy az előző munkahelyükön már a felmondási idejüket töltik. A határozat megígérte: kivételes esetben mentesítési kérelmet lehet beadni, ennek az elbírálásáról a kormány dönt. A közigazgatási vezetőknek ebben egyénileg, név szerint kell megindokolniuk, miért van szükségük új dolgozó felvételére.

Hozzászólások