Gulyás Gergely a házkutatásról: Mindenkit megillet az ártatlanság vélelme

Gulyás Gergely a házkutatásról: Mindenkit megillet az ártatlanság vélelme

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A józsefvárosi ellenzéki házkutatás ügye nem politikai ügy, ha bebizonyosodik a törvénysértés, a baloldalnak le kéne vonni a konzekvenciákat - Kormányhivatal vizsgálja az Electrolux jászberényi leépítését - Tarlós István majd eldönti, akar-e vitázni a többi jelölttel - hangzott el a kormányinfón, ahol Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy új hetilapnak is reklámot csinált, és ahol az is elhangzott, nagyon valószínű, hogy nem indul meg a Parlament őszi ülésszaka az önkormányzati választásokig.

Házkutatás Pikó Andráséknál a Magyar Nemzet cikkei után

Trócsányi László bővítési biztos lehet

Kósa Lajos szerint nincs értelme a főpolgármester-jelölti vitának

Gulyás Gergely kezdte a Kormányinfót: a kormány értékelte az uniós biztosi tisztségek elosztását, és a kormány elégedett, a bővítésért felelős poszt elismerés Trócsányi Lászlónak is. A kormány üdvözli von der Leyen elnök döntését. A kormány számít a támadásokra a bizottsági meghallgatások alatt, szerintük a bevándorláspárti erők fogják támadni Trócsányit.

Trócsányi László egyike a legalkalmasabb jelölteknek Gulyás Gergely szerint. Nem jogos neki felróni a jogállam leépítését (mármint akik ezt mondják és vallják), mondta Gulyás, mert nem az ő minisztersége idején zajlottak azok a közjogi, jogi változtatások, nem lehet ezeket az ő számlájára írni, mert ezen intézkedések elfogadása idején ő párizsi nagykövet volt. 

Jelentés készült a családvédelmi akciótervről, 31 ezer igénylés jött a babaváró támogatásra, 19 ezer szerződés készült, ezek 88 százaléka a legmagasabb, 10 milliós összegre szólt - hangzott el a tájékoztatón. 181,5 milliárd forint az összes, 9,7 millió forint az átlagos támogatás összege. Majdnem 12 ezer igénylés érkezett az autótámogatásra, 5700 határozat született, a kormány igyekszik felgyorsítani a döntéshozást. 40 típust érint a kedvezmény. 7712 jelzálog-hitelre vonatkozó kérelem érkezett.

©

A Magyar falu programmal is elégedett a kormány, eddig 21 milliárd forintot fizettek ki, 6 milliárdot orvosi eszközökre, felújításra 13 milliárdot, sportparkokra 2 milliárdot. Itt gyors a döntéshozatal a kormány meglátása szerint.

A jászberényi Electrolux gyár leépítésével kapcsolatban is lépett a kormány, a 800 ember érintő lépésben a Kormányhivatal vizsgálja a lépés jogszerűségét, illetve igyekeznek munkát találni az elbocsátottaknak, hogy január 1-jével mindenki dolgozhasson, aki addigra elveszti az állását.

©

Orbán Viktor leveleinek kihordásának nincs költsége, együtt viszik ki a rezsiutalványokkal, mondja Gulyás Gergely.

A Pikó-féle házkutatás ügyében azt mondta: mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, feljelentést a helyi választási bizottság tett, ezért történt házkutatás, mondta Gulyás. A rendőrség állítása szerint nem dolgozik politikai megrendelésre, akkor lenne politikai befolyás, ha nem lett volna házkutatás. Gulyás nem kötné össze a fideszes jelölt győzelmi esélyeit és a szabálytalanság ügyét. Le kéne vonni a személyi konzekvenciákat, ha bebizonyosodik a törvénysértés, de a baloldalra ez nem jellemző, mondta Gulyás. A kamupártok esetben is folynak a büntetőeljárások, vélhetően házkutatás is volt, a kormány az ellenzékkel egyetértésben szigorította a pártfinanszírozási törvényt, mondta Gulyás.

Sérülhetett-e a választások tisztasága a józsefvárosi esettel kapcsolatban, érkezett a HírTV kérdése, Gulyás szerint a kormány maximum feljelentést tehet, de ez amúgy is megtörtént, ezen túl nincs más dolga, a megjelent képet nehéz máshogy magyarázni, mint az alapos gyanú meglétével.

Lesz-e nyilvános Karácsony-Tarlós vita? Avagy meg kéne-e hívni a többi jelöltet? A kormánynak nincs ebben a kérdésben álláspontja, "ez nem tartozik ránk", mondta Gulyás Gergely. Mindenki vitázna Berkitől Puzsérig, Tarlós István majd dönt, egyáltalán akar-e vitázni.

©

Miért nem lesz érvényes a Tarlós-Orbán-féle, ezermilliárdos fejlesztéseket tartalmazó, 15 pontos megállapodás, ha nem Tarlós István győz a választáson? Gulyás: Tarlós sikerének kulcsa az volt, hogy a nézeteltérések ellenére együtt tudott működni a kormánnyal, Karácsony Gergely erre nem képes, tehát alkalmatlan jelölt, hadállásnak tekinti a főpolgármesteri tisztséget.

A Matolcsy-Varga-csörtéről Gulyás azt mondta, ő szolidáris a kormánytagtársával, és tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét. Le kell folytatni a gyenge forinttal kapcsolatos vitákat, jó-e ez vagy sem, a magyarok életét ezt számottevően ma nem befolyásolja, a devizahiteles csapdából ki lettek menekítve, tehát ez a veszély nem fenyeget.

Alaptörvény-módosításról nincs döntés, felülvizsgálat zajlik, mondja Gulyás, az egynemű párok gyerekvállalásával kapcsolatosan sincs döntés, egyelőre megfelelőnek tűnk az az alapelv, hogy a férfi-nő kapcsolat tekinthető családnak.

©

Meg fogják-e szavazni a fideszes képviselők az összes EU-s biztosjelöltet? Az Európai Parlament a biztosok egészéről szavaz, mondta Gulyás, nincs mód a biztosokról külön-külön szavazni, és meg fogja szavazni azt a pártfrakció, mert különben marad a Juncker-féle Európai Bizottság, ami mindennél rosszabb lenne.

Megbuktathatják-e az új Európai Bizottságot Trócsányi miatt? Gulyás válasza: hipotézisekkel nem szereténk foglalkozni, a kormány mindent megfontolt a jelölés előtt.

A Trócsányi ellen "áskálódó" magyar EP-képviselőkről (Dobrev Klára, Cseh Katalin és a többiek) azt mondja Gulyás, sajnálja, hogy Gyurcsány Ferencné semmi újat nem hozott Gyurcsány Ferenchez képest.   

Megjelent a Mandiner című hetilap, kapja a "kérdést" Gulyás, "örülük neki, láttam, olvastam, ajánlom mindenkinek" - mondja a miniszter, aki úgy látszik, követi főnöke példáját.

©

Nem indít-e tájékoztató kampányt a kormány, hogy elmagyarázza, hogyan működik az EU-s pályázati rendszer - érkezett a kérdés a DK-s kampányra vonatkoztatva. A DK-s Dobrev Klára ugyanis azzal kampányol, hogy az ellenzéki jelöltek önkormányzati győzelme esetén a városok, települések kapják majd egyenesen az EU-s támogatásokat, ami nem igaz, mert a tagállamok döntenek a pénzek felhasználásáról, egyenesen más intézményekhez kevés pénz érkezik. Gulyás azt mondta, egyelőre a Kormányinfón próbál a kormány tájékoztatni.  

Az önkormányzati választások után fog csak összeülni a Parlament, vélelmezi Gulyás Gergely.

Pedagógushiány: nincs információja, hány betöltetlen állás van ma, de ma több pedagógus van és kevesebb gyerek, mint 20 éve, mondja Gulyás, a kormány tud a problémáról, de nem hiszi, hogy krónikus lenne.

Diplomataképzés lesz az NKE, ezt az évnyitón mondta el Gulyás Gergely, bárki jelentkezhet ide, most alakulnak ki a keretek. Eddig a KKM képezte ki a diplomatákat, ezt jobb felsőoktatási keretbe helyezni. A nyitásra még hónapokat kell várni, 2020-tól indulhat a képzés.

Orbán Viktor a magyar-szlovák meccsen a magyarellenes SNS politikusával, Andrej Dankóval fotózkodott, ennek milyen nemzetpolitikai üzenete van? Gulyás: ő a szlovák parlament elnöke, ez egy V4-es kiállás is, Danko több pozitív gesztust is tett, és a közös fotó a minimális kulturáltság és etikett része.

Ezzel zárult a Kormányinfó.    

Hozzászólások