Az ombudsmanhoz kerülnek a rendőrséggel szembeni panaszok

Az ombudsmanhoz kerülnek a rendőrséggel szembeni panaszok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tetszett a cikk?

2020 február végétől az alapvető jogok biztosa vizsgálja ki a rendőrséggel szembeni panaszokat – ezt tartalmazza egy új törvényjavaslat, amely egyúttal megszünteti a Független Rendészeti Panasztestületet. Az előterjesztő Gulyás Gergely miniszter indoklást nem adott.

Ezt a testületet 2007-ben, az akkori országgyűlés szinte teljes egyetértésével hozták létre, mert a 2006 őszi rendőri bántalmazások kivizsgálására nem tartották elegendőnek (vagy szavahihetőnek) a Belügyminisztérium saját szervezetét. A Gyurcsány-kormány akkori igazságügyi és rendészeti minisztere, Petrétei József indoklásában úgy jellemezte a most megszüntetni vágyó Független Rendészeti Panasztestületet, hogy „a rendőrségi szervezeti hierarchiába nem illeszkedő, munkavégzése során nem utasítható, tevékenységét külső befolyástól mentesen végző szerv”. A parlamenti vita alapján pedig megemelték a rangját, mert a tagokat az eredeti javaslattal szemben nem a miniszterelnök nevezte ki, hanem az országgyűlés választotta.

Az elmúlt csaknem 12 évben kevés szó esett a 2014 óta Lukács Tamás veterán kereszténydemokrata politikus által vezetett szervezetről. Pedig voltak érdekes és fontos ügyei, többször elmarasztalta a rendőrséget, de ennek nem adott nyilvánosságot. Tájékoztatókat nem tartott. „Aktuális hírlevél”-ként egy 2016-os kiadvány olvasható a honlapon.

Kozma Ákos, a szeptemberben hivatalba lépett új ombudsman addig ennek a testületnek az alelnöke volt, tehát a feladat nem lesz neki új. A törvényjavaslat szerint az alapvető jogok biztosának hivatalában egy külön új szervezeti egység foglalkozik majd a rendőrség elleni panaszokkal.

Hozzászólások