Orbán: Február 1-jétől ingyenesek a meddőségi kezelések

Orbán: Február 1-jétől ingyenesek a meddőségi kezelések

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Korábban úgy volt, hogy július 1-jén teszik teljesen térítésmentessé a meddőséget kezelő gyógyszereket.

Döntött a kormány arról, hogy február 1-jétől lesznek teljesen ingyenesek a meddőségi kezelésben használt gyógyszerek, nem pedig július elejétől, „ahogy elterjedt” – közölte a miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján, amelynek percről percre tudósítását itt olvashatja.

A július 1-jei dátum egyébként nem elterjedt, hanem kormányrendelet volt róla, amely a december 19-i Magyar Közlönyben jelent meg. A bizonytalanságot az intézkedés bevezetésének időpontjáról az okozta, hogy Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára decemberben bejelentette: már január elsejétől térítésmentessé teszik a készítményeket.

Beszélt Orbán Viktor a meddőségi centrumok állami kézbe vételéről is. Mint mondta, ez jogilag nem államosítás volt, mivel egy kivételével, amellyel még tárgyalnak, megvásárolták az összes piacon lévő céget.

Azt is elmagyarázta a miniszterelnök, hogy miért döntött így a kormány. Az egyik ok bioetikai kérdés: fontos, hogy mi történik a megtermékenyített, de fel nem használt petesejtekkel. „Mi egy életvédő kormány vagyunk, szeretnénk tudni, hogy ezekben a kérdésekben mi történik” – mondta Orbán, hozzátéve, hogy akkor lát világosan a kormány, és akkor tud bioetikai szempontból is felelősséget vállalni, ha teljes rálátása van a programra.

A másik ok pedig az, hogy ingyenessé akarják tenni a meddőség kezelését. Ennek engedélyezése eddig is állami engedélyhez volt kötve, új engedélyeket viszont nem fognak kiadni – közölte a kormányfő, aki azt tanácsolta a magánbefektetőknek, hogy keressenek maguknak e helyett új területet.

Hozzászólások