Szaktanár: Félrevezető a töriérettségi egyik feladata

Szaktanár: Félrevezető a töriérettségi egyik feladata

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Eduline-nak nyilatkozó szaktanár szerint nem kis gond van az idei középszintű töriérettségi egyik feladatával.

Minimum félrevezető, de inkább hibás az a feladat, amiben a zsidóság helyzetével kapcsolatban kellett a diákoknak több részkérdésre is válaszolnia az idei középszintű történelemérettségin – mondta a HVG oktatási szakportáljának, az Eduline-nak nyilatkozó szaktanár.

A probléma a 9. feladat egyik részkérdésével van, az ugyanis úgy fogalmaz, hogy "A következő képviselői felszólalások az idézett törvény elfogadását megelőző nemzetgyűlési vitán hangzottak el 1920 szeptemberében. Döntse el, melyik forrásra igazak a táblázatban szereplő álltások! Tegyen X jelet a táblázat megfelelő oszlopába! Egy sorban csak egy X jel szerepelhet."

A lap azt írja, ez alatt 3 forrásból kell eldönteniük a diákoknak, hogy melyik támogatta a törvényjavaslatot, és melyik kifogásolta azt, hogy a zsidókat bűnbaknak tekintsék.

Azonban ha egy sorban csak egy X-et tehetnek a diákok, egy forrás kimarad.

A szaktanár úgy összegzett, a megoldáshoz nagyon alaposan el kellett olvasni minden forrást és a kérdést is, különben pontot veszíthettek. A nyilatkozó szerint "az ennyire árnyalt feladatok nem középszintre, hanem emelt szintre valóak, így sokan bukhatnak pontokat".

A mai történelemérettségiről itt olvashat bővebben.

Hozzászólások