Két demonstráció lesz ma a Színművészetinél

Két demonstráció lesz ma a Színművészetinél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Este Iványi Gábor és L. Ritók Nóra is felszólal, Bródy János zenélni fog.

Péntek délutánra a Független Zeneakadémisták közössége szervez közös éneklést és zenélést a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Vas utcai épülete elé. A 15 óra 30 perckor kezdődő esemény célja, hogy a résztvevők kifejezzék szolidaritásukat az intézmény hallgatóival és oktatóival.

Két órával később az Oltalom Karitatív Egyesület demonstrációja kezdődik ugyanitt, ahová azokat várják, akik hisznek a szabad oktatásban és a szabad kultúrában.

A szervezet azután hirdette meg az eseményt, hogy a kormány az iskolakezdés előtt több, hátrányos helyzetű és rászoruló gyerekekkel foglalkozó oktatási intézmény költségvetését a felére csökkentette. Emiatt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) iskolái, valamint az Igazgyöngy Alapítvány tanodái és a Dr. Ámbédkar Iskola fennmaradása is kérdésessé vált.

Az egyesület az oldalán az eseményhez azt írta: „Ez az a pillanat, amikor nem hallgathatunk tovább, és az utcán kell megmutatnunk, hiszünk a szabad oktatásban és a szabad kultúrában! Az SzFE tüntető diákjai szolidaritásukról biztosítottak minket, álljunk ki értük Mi is!”

A demonstráción fellép Bródy János, felszólal

Vasárnapra az SZFE hallgatói önkormányzata hirdetett tüntetést: élőláncot terveznek alkotni az egyetem és a Parlament közé.

Máté Gábor is távozik a Színművészetiről

"Álmatlan éjszakák, dühök és kétségbeesések, óránként megváltoztatott álláspontom ellenére és következtében" - írta a rendező, színművész.

Az SZFE tulajdonjoga nemrég került a Színház- és Filmművészetért Alapítványhoz, amelynek kuratóriumát Vidnyánszky Attila vezeti. A testületbe senki nem került be azok közül, akiket az egyetem javasolt, a múlt héten pedig kiderült, hogy az új tulajdonos egyetem szenátusának minden fontos jogkörét elvette. Erre reagálva hétfőn lemondott az SZFE teljes vezetése, a hallgatók később pedig blokád alá helyezték az intézmény egyik épületét.

Hátrányos helyzetűekkel foglalkozó iskolákat akar államosítani a kormány

Miközben az Orbán-kormány évek óta számolatlanul önti a pénzt a hozzá lojális egyházi és karitatív szervezetek számlájára, az állami támogatás megvonásával most megpróbálja megfojtani az olyan felekezeti és alapítványi iskolákat, ahol a fenntartók nem a kormány hívei.

Hozzászólások