Rétvári szerint február közepén tudhatjuk meg, hány embernek nem jár ingyenes egészségügyi ellátás

Rétvári szerint február közepén tudhatjuk meg, hány embernek nem jár ingyenes egészségügyi ellátás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tavaly július óta érvényben lévő új tb-törvény értelmében több mint hathavi járulékfizetés elmaradása esetén az érintett TAJ-száma érvénytelenné válik.

A párbeszédes Tordai Bence írásbeli kérdést tett fel a kormánynak, pontosabban Kásler Miklós Emmi-miniszternek. A képviselő arról érdeklődött, hogy

Hányan veszítették el az ingyenes egészségügyi ellátáshoz való jogukat január 1-jével?”

Tordai a korábban megszavazott és Áder János államfő által aláírt új tb-törvény miatt fordult kérdésével a kormányhoz. A beadványra válasz is érkezett, igaz, nem Káslertől, hanem Rétvári Bencétől.

A parlamenti államtitkár azt közölte, hogy az új szabályozás alapján az ingyenes ellátásra való jogosultság csak akkor szűnik meg, ha az érintett a NAV többszöri felszólítására sem fizeti meg a járulékokat, a tartozás összege pedig meghaladja annak hathavi mértékét.

Ugyanakkor, folytatta Rétvári, a rendelkezés hatálybalépése óta még nem telt el az az időszak, amely alapján a TAJ-számokat érvénytelenítették volna. “A hat hónap befizetése 2021. január 12. napjáig esedékes, de mivel a jogszabályi rendelkezés hathavi járuléktartozást meghaladó tartozásról rendelkezik, így az első ilyen barna lámpás személy 2021. február 12. után várható” – írta az államtitkár, hozzátéve, hogy így a Tordai kérdésére adott válasz – most – nulla fő.

A megváltozott tb-törvény korábban nagy vitát váltott ki, a kormány azonban állította: az újfajta rendszer átlátható és biztonságos. A társadalombiztosítás az egész hazai lakosságot felölelő kockázatközösség, de ez sem lehet indok arra, hogy a befizetéseket időben teljesítő tagok finanszírozzák a nem fizetők ellátását – mondta korábban a kormányközeli Magyar Nemzetnek Izer Norbert, a pénzügyi tárca adóügyi államtitkára.

Hozzászólások