500 ezer forinttal váltaná ki a kormány az alkotmányellenesen megvágott rokkantnyugdíjakat

500 ezer forinttal váltaná ki a kormány az alkotmányellenesen megvágott rokkantnyugdíjakat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már 2019-ben kárpótolnia kellett volna valakinek a hiba miatt sok pénztől elesett rokkantnyugdíjasokat, de most is csak egy vitatott minőségű javaslat született Semjén Zsolttól.

Jelképes összeggel, 500 ezer forinttal kompenzálná a kormány azokat a rokkantnyugdíjasokat, akiktől egy 2011-es jogszabállyal törvényellenesen vonták el járandóságuk jelentős részét, vagy szüntették meg jogosultságukat – írja a Népszava.

A jogszabály alapján állapotjavulásra hivatkozva vágták meg sokak rokkantnyugdíját, miközben valójában nem is az ő állapotuk javult, hanem a a rokkantsági fok megállapításához szükséges szempontrendszer változott. Volt, akinek 91 ezer forintos járandósága 42 ezer forintra csökkent, miután 62 százalékos egészségkárosodását 55 százalékosnak minősítették az új szempontrendszer alapján, s így másik kategóriába került.

Az érintettek közül többen is panaszt tettek az Alapvető Jogok Biztosánál: volt, aki egy szívinfarktus után maradandó egészségkárosodást szenvedett, ennek ellenére később mégis azt állapították meg nála, hogy javult az állapota, ezért kevesebb pénz jár neki, de egy daganatos betegségben szenvedett nőnek a 86 százalékos egészségkárosodása is 66-ra csökkent két év alatt.

Mivel az Alkotmánybíróság is alaptörvényellenesnek nevezte a jogszabályt, a kormánynak 2019. márciusáig kellett volna rendeznie a helyzetet. Addig viszont semmi nem történt. Most a KDNP elnöke, Semjén Zsolt múlt héten nyújtott be egy törvényjavaslatot, ami szerint két lehetőség közül választhatnak az érintettek. Elfogadnak egy egyszeri, 500 ezer forintos kártérítést, vagy kivárják, amíg – saját kérelmükre – újból felülvizsgálják egészségi állapotukat. Amennyiben a vizsgálat során úgy ítélik meg, hogy állapotuk nem javult, újra megkaphatják a korábbi járandóságuknak megfelelő összeget. Addig viszont még évek telhetnek el, a törvényjavaslat szerint ugyanis a vizsgálatokat 2023. június 30-ig kell elvégezni.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége aggályosnak tartja a javaslatot, ráadásul kérdéses, hogy ez a kártérítés kompenzálja-e az elmúlt éveket.

Hozzászólások