Tetszett a cikk?

Egyesült Államok bejelentette, hogy valamennyi Irakban akkreditált diplomata elvesztette a Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök kormánya idején élvezett diplomáciai mentességet. Az amerikai külügyminisztérium egyben eltanácsolja a külföldi kormányokat attól, hogy diplomatákat küldjenek Irakba, mivel iraki kormány híján a diplomatákat megillető hagyományos immunitás és védelem nem létezik.

Richard Boucher külügyi szóvivő a tárca csütörtöki washingtoni sajtóértekezletén kijelentette, hogy a diplomatákat egy ma már nem létező kormányhoz akkreditálták, ezáltal akkreditálásuk érvényét vesztette. Többé nincs diplomáciai mentességük. Még azoknak a diplomatáknak sincs diplomáciai státusuk, akik az amerikai erők engedélyével érkeztek Irakba, s együttműködnek az újjáépítésben - tette hozzá. A nemzetközi szerződések értelmében a diplomaták immunitását a fogadó kormány biztosítja. A külügyi szóvivő ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy az Egyesült Államok mint megszálló hatalom „fenntartja magának a jogot arra, hogy kiutasítson mindenkit, akiről úgy véli, nincs helye Irakban".
Boucher néhány órával azután beszélt a kérdésről, hogy amerikai katonák csütörtökön razziát tartottak a Palesztin Hatóság bagdadi képviseletén. Az épületet feldúlták, és őrizetbe vettek 11 személyt, köztük négy irakit és egy vezető palesztin diplomatát illegális fegyvertartás gyanújával - utal rá az AP hírügynökség. (MTI)
Az angol írásbelikkel folytatódik az idei érettségi

Az angol írásbelikkel folytatódik az idei érettségi

Gázszag miatt kiürítettek egy zuglói szakrendelőt

Gázszag miatt kiürítettek egy zuglói szakrendelőt

Elképesztő szervezői gárdát hozott össze az idei Met-gála

Elképesztő szervezői gárdát hozott össze az idei Met-gála