szerző:
MTI

A többi között a pályakezdő munkanélküliség csökkentése érdekében 2006 végéig szóló munkaerőpiaci prognózist készít a foglalkoztatási tárca - mondta Csizmár Gábor kedden Egerben.

A felmérés során 8 ezer cég igényeit mérik fel, ami a magyar munkaerőpiac 25 százalékát jelenti - közölte a munkaügyi miniszter, a Heves Megyei Munkaügyi Központ Pályaválasztási kiállítása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Csizmár Gábor hozzátette, hogy a felmérésben egyaránt szerepelnek kis és nagy, illetve hazai és külföldi tulajdonú vállalkozások; a prognózis olvasható lesz a tárca honlapján.

A miniszter úgy vélekedett, a pályakezdő munkanélküliség terjedésének legfőbb oka az, hogy az elmúlt évtizedben a szakképzés nemhogy közeledett, hanem éppen távolodott a munkaerőpiaci igényektől.

Ezt bizonyítja, hogy miközben a fiatalok nem tudnak elhelyezkedni, a munkáltatók folyamatosan szakemberhiányra panaszkodnak.

Ebben a helyzetben a kormányzat egy felnőttképzési rendszer felépítésére törekszik, illetve folyamatosan ellátja a szakképző intézményeket, a pályaválasztás előtt álló diákokat és a szülőket a munkaerőpiac hosszú távú igényéről szóló információkkal és statisztikai adatokkal - mondta a miniszter, hozzátéve, ezt szolgálja a most készülő prognózis is.

Emlékeztetett arra, hogy az év eleje óta pályakezdő legkevesebb 9 hónapos foglalkoztatása esetén a munkáltatók visszakapják a dolgozó társadalombiztosítási terheinek felét. Az idén októbertől pedig a Start program keretében egy éves foglalkoztatás esetén a 34 százalékos társadalombiztosítási teher helyett 15 százalékot, plusz egy év esetén pedig 25 százalékot kell csak fizetniük a munkáltatóknak.

Ennek csupán a Start kártya kiváltása a feltétele, amit október 8-ig mintegy 2.500 pályakezdő tett meg - mondta Csizmár Gábor. A miniszter kérdésre válaszolva végiggondolatlannak és licitálásnak nevezte Demeter Ervin Fideszes képviselő azon módosító javaslatát, miszerint jövőre az állam teljes egészében vállalja át a 29 évesnél nem idősebb pályakezdők társadalombiztosítási terheit.

Hangsúlyozta, hogy bevételek híján nem tartható fenn az egészség és nyugdíjbiztosítás rendszere. Ugyanis nem az államnak van pénze, hanem az adó- és járulékfizetőknek - mondta. Vagyis a javaslatban annak is szerepelnie kéne, hogy a be nem folyt járulékot ki fogja kifizetni - tette hozzá Csizmár Gábor.

MTI Karrier

FT: be kell engedni az EU-ba a kelet-európai munkaerőt

Az Európai Unió új tagországainak munkaerejét sújtó nemzetközi korlátozások felszámolását sürgette a Financial Times brit pénzügyi-politikai lap a brüsszeli kiadásának szerdai vezércikkében, azzal érvelve, hogy a bevándorló alkalmazottak segíthetnek elérni azt a gazdasági lendületet, amelyre az uniónak szüksége van.

MTI Karrier

A munkaerőmozgás korlátozása már indokolatlan az EU-ban

Egy brüsszeli polgárjogi szervezet vizsgálata megállapította: nem igazolódtak a félelmek, hogy az unió új tagállamaiból kiáramló munkaerő elárasztja majd az EU régi tagállamait. Még abban a három uniós tagországban is töredékét teszi csak ki az új tagországokból érkezettek aránya az összes foglalkoztatottnak, amelyek nem vezettek be az új tagországokkal szemben foglalkoztatási korlátozásokat.

MTI Karrier

A kelet-európai országok munkaerőpiacát elemzi a Le Monde

A tíz újonnan csatlakozott EU-tagállamból nyolc alig egy évtized alatt váltott át sikeresen a tervgazdálkodásból a piacgazdaságra, s nézett szembe a munkanélküliség problémájával, amely viszont a bővítés pillanatában a 8,1 százalékos átlagról 8,9 százalékra emelkedett az Európai Unióban – írja keddi számában a Le Monde.

MTI Világ

Nem hozott munkaerődömpinget az EU-bővítés

Az Európai Unió tavalyi kibővítése, 10 új tagállam felvétele után nem igazolódtak a félelmek, nem kezdődött meg az olcsó keleti munkaerő nagyarányú beáramlása a gazdag nyugati országokba. Sőt még jobban is jártak azok az országok, amelyek nyitottak az új tagok munkaereje felé.

MTI Itthon

Mádl az osztrák munkaerőpiac megnyitását sürgeti

"Mi ma úgy látjuk, hogy megalapozatlannak bizonyultak a munkaerő szabad áramlásával kapcsolatos osztrák félelmek. Magyarország ezért üdvözölné, ha Ausztria - amilyen gyorsan csak lehet - megvizsgálná a magyar munkavállalókra vonatkozó munkaerőpiaci korlátozások feloldásának a lehetőségét" - idézi a Die Presse című osztrák napilap Mádl Ferencet.

MTI Karrier

Eddiginél részletesebb munkaerőpiaci felmérés indul

Az eddigieknél részletesebb munkaerőpiaci felmérést indít a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) közösen - tájékoztatta az újságírókat csütörtökön Budapesten Csizmár Gábor miniszter.

Nemcsak sebességet, hangerőt is mérnek az új szupertraffipaxok

Nemcsak sebességet, hangerőt is mérnek az új szupertraffipaxok

Eldőlt: Nagy Blanka végleg lenyomta a NER karaktergyilkos bulvárlapját

Eldőlt: Nagy Blanka végleg lenyomta a NER karaktergyilkos bulvárlapját

Egy cinkotai lakásban fogták el a kórházból megszökött nőt

Egy cinkotai lakásban fogták el a kórházból megszökött nőt

Olyan funkciót kaphat a Google telefonja, amellyel végre kitűnhet a vetélytársak közül

Olyan funkciót kaphat a Google telefonja, amellyel végre kitűnhet a vetélytársak közül

Szélsőjobboldali aktivisták zavarták meg a Pride egyik rendezvényét

Szélsőjobboldali aktivisták zavarták meg a Pride egyik rendezvényét

Szívinfarktust kapott Andrea Camilleri, a legnépszerűbb olasz krimiíró

Szívinfarktust kapott Andrea Camilleri, a legnépszerűbb olasz krimiíró