szerző:
MTI

A kelet-európai EU-tagállamok munkavállalói elé emelt nyugati korlátok lebontását szorgalmazta hétfőn a Financial Times, amely szerint alaptalannak bizonyultak a régi EU-tagországok munkapiaci félelmei.

A londoni üzleti napilap a kérdésről elkészült EU-jelentés szerdai közzététele elé időzített szerkesztőségi elemzésében azt írta: ha valakinek gyógyszert kell bevennie, jobb azon minél előbb túlesni, mert a késedelem nem teszi könnyebbé a pirula lenyelését.

Ha pedig a gyógyszer garantáltan egészségjavító hatású, alkalmazásának késleltetése "egyértelműen hülyeség", áll a Financial Times elemzésében. A lap szerint az új uniós jelentés azt fogja bemutatni, hogy az új tagállamok munkavállalóinak beengedése javítaná a korlátozásokat alkalmazó 12 régi tagország gazdaságának egészségi állapotát.

Az elemzés szerint a Vladimir Spidla foglalkoztatási biztos által ismertetendő jelentés legfontosabb megállapítása az lesz, hogy a korlátozások jórészt nem is akadályozták meg a munkaerőmozgást. A Nagy-Britanniában és Svédországban - a munkapiacát teljesen megnyitó két legnagyobb EU-gazdaságban - feljegyzett munkaerő-beáramlás hasonló vagy kisebb volt, mint a korlátozásokat fenntartó 12 többi régi tagállamban, áll a Financial Times cikkében.

A mozgás általánosságban is meglehetősen csekély volt. A tavalyi év elején a tíz új EU-tagállamból érkező munkavállalók aránya a régi tagállamok munkaképes korú lakosságán belül a Franciaországban és Hollandiában mért 0,1 százaléktól az ausztriai 1,4 százalékon át az Írországból jelentett 2 százalékig terjedt. A 15 régi EU-tagállam átlagában a keletiek aránya 0,4 százalék volt, a többi régi tagországból érkezettek átlagosan 2,1 százalékos, illetve az unión kívüli munkavállalók 5,1 százalékos aránya mellett, ráadásul a keletiek segítettek betömködni a régiek munkapiacán tátongó lyukakat, áll a brit üzleti napilap hétfői elemzésében.

A Financial Times szerint a tapasztalat ismét rácáfolt arra a munkapiaci téveszmére, hogy csak annyi munkahely van, amennyi, és ezért az új munkavállalók a jelenlegi munkaerőt fogják kiszorítani. A korlátozásokat alkalmazó tizenkét tagországnak ezért bátran be kell vennie azt a gyógyszert - vagyis abba kell hagynia a korlátozásokat -, ami kétségtelenül jót fog nekik tenni, fejeződik be a londoni napilap hétfői elemzése.

Karrier

Az idősebbek egyre fontosabbá válnak a munkaerőpiacon

Magyarországon az elkövetkező évtizedek egyik legmarkánsabb demográfiai folyamata a népesség mérsékelt csökkenése és jelentős elöregedése lesz. A 2007-ig tartó időszakban még csak enyhén emelkedik az idősek száma, ezt követően nagyot fordulnak a tendenciák.

Karrier

Marketingeld önmagadat a munkaerőpiacon

Az álomállás csak egy karnyújtásnyira van. Csak meg kell találnod a megfelelő munkaadót és meggyőzni, hogy te vagy az ember, akit keresnek. Tippek az önreklámhoz.

HVG Vélemény

"Rugalmasabbá kell tenniük munkaerőpiacukat"

Borzalmas nyűg avagy áldásos örökség a sokat emlegetett európai szociális modell? Az EU állam- és kormányfőinek Hampton Court-i informális csúcsa előtt erről kérdeztük André Sapir professzort. Az Európai Bizottság elnökét segítő gazdaságpolitikai elemzőcsoport 55 éves tagjának válasza egyértelmű: a fenntarthatatlanná vált szociális rendszerek alapos reformját lehetetlen megúszni.

MTI Karrier

Az eszközök és információk közös használata a munkaerőpiacon

Ma már 100 felett van a helyi foglalkoztatási együttműködések száma, amelyek szereplői a térség önkormányzatai, munkaadói, szakszervezetei, oktatási intézményei, a civil szervezetek, illetve a helyi munkaügyi intézmények – közölte Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a témával foglalkozó keddi budapesti konferencia megnyitóján.

MTI Karrier

Prága lezárhatja munkaerőpiacát a románok és a bolgárok előtt

Ha az Európai Unió régi tagállamai nem nyitják meg munkaerőpiacaikat a csehek előtt, Prága fontolóra veszi hasonló átmeneti korlátozó intézkedések bevezetését a román és a bolgár állampolgárok számára - jelentette be Zdenek Skromach népjóléti és munkaügyi miniszter.

Megvan a következő El Clásico időpontja

Megvan a következő El Clásico időpontja

Gigantikus gyűrűvel jegyezte el Űrlord a Terminátor lányát

Gigantikus gyűrűvel jegyezte el Űrlord a Terminátor lányát

Régészek dolgoznak a debreceni BMW-gyár helyén

Régészek dolgoznak a debreceni BMW-gyár helyén

Árulkodó óriásplakát: ekkor mutatja be a Samsung az összehajtható telefont?

Árulkodó óriásplakát: ekkor mutatja be a Samsung az összehajtható telefont?

Soha nem látott külsőt kaphat a Vivo új okostelefonja

Soha nem látott külsőt kaphat a Vivo új okostelefonja

600 dollárt költött a világ legnagyobb O1G-jére a magyar pilóta

600 dollárt költött a világ legnagyobb O1G-jére a magyar pilóta