szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke szerint az új kormánynak, megalakulása után, soron kívül össze kell hívnia az Országos Érdekegyeztető Tanácsot.

Borsik János. Már ismeri
a forgatókönyvet?
© ofa.hu
Borsik János erről csütörtökön Kaposváron beszélt, sajtótájékoztatón. Szerinte „az első és fontos eseménynek kell lenni”, hogy a szakszervezetek megismerjék a kormányprogramot. „Ha nem sikerül társadalmi konszenzussal bizonyos dolgokat megbeszélni és bizonyos lépéseket előkészíteni, akkor konfrontáció lehet a kormány és a szakszervetek között, bármilyen összetételű kormányról van szó.” Borsik szerint „ez egy nagyon kényes időszak lesz”, különös tekintettel arra, hogy ősszel önkormányzat választások lesznek, szeptemberre pedig egy új konvergencia programot kell Brüsszelnek szállítani.

A választásokkal kapcsolatosan leszögezte, hogy a szakszervezetek nem preferálnak egyetlen pártot sem, „az emberek megvan a saját értékrendjük”, tudják, hogy kire akarnak szavazni. Mindenkinek azt ajánlják, hogy arra a kérdésre válaszoljon: „fontos-e neki, hogy hogyan is alakulnak a választási eredmények”. Ennek ismeretében mindenki el tudja dönteni, kire adja a voksát.

A szakszervezeti vezető szerint a választások kimenetelétől függetlenül „az várható, hogy bármelyik párt vagy pártszövetség kerül hatalomra rendkívül erős ellenzéki tevékenységgel kell számolnia”.

Borsik János szerint egy dolog biztosan látszik: a kampányígéretek, a kormányprogram és a megvalósítás még soha nem esett egybe. Arra vonatkozóan, hogy mi várható az új kormány megalakulását követően, azt mondta: az egyelőre csak „elejtett szavakból” arra lehet következtetni, hogy az államháztartási deficit radikális kezelésére lehet számítani. Többek között ezért is tartja fontosnak az új kormány és a szakszervezetek közötti mielőbbi tárgyalásokat.

A szakszervezeti vezető közölte, hogy május elsején a négy szakszervezet közös felhívással fordul a munkavállalókhoz, s a megalakuló új kormányhoz, mert „mintegy másfél évtizede súlyos gondok terhelik a társadalmat”, amire ezúton is szeretnék felhívni a figyelmet. Afelhívásban a többi között rámutatnak, hogy „nyomasztó és elfogadhatatlannak a munkavállalók kiszolgáltatottsága”, s ebben álláspontjuk szerint „megkerülhetetlen a munkáltatók felelőssége”.

Követeléseik, illetve elvárásaik között szerepel a kiszolgáltatottság nélküli, törvényes foglalkoztatás, azaz, hogy tisztes, európai béreket kapjanak a munkavállalók, több, jobb és biztonságosabb munkahely legyen, és hogy mindenkinek alkotmányos joga legyen a szervezkedés.

MTI Autó

Suzuki: folytatódik az egyeztetés a szakszervezettel

A Magyar Suzuki Személygépkocsi Gyártó és Értékesítő Rt. képviselői újabb tárgyalást tartanak március 21-én a helyi szakszervezettel a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közvetítését is igénybe véve. A cég közleménye szerint véleménykülönbség ugyan van a cég és a vállalatnál működő szakszervezet között, de konfliktushelyzet nincs. A véleménykülönbségek tisztázása érdekében a közelmúltban már tárgyaltak, itt a szakszervezet bemutatta ágazati képviselete alapszabályát.

MTI Itthon

Megegyezett a Budapest Airport a szakszervezetekkel

Megegyezés született szerdán a Budapest Airport menedzsmentje és a ferihegyi repülőtér öt reprezentatív szakszervezete között a társaság bérfejlesztéséről és átszervezéséről - közölték a felek. A vállalat humánusan bocsátja el munkatársait: június 30-ig nem rúg ki senkit.

MTI Itthon

Szakszervezet a postai liberalizáció ellen

A Postás Szakszervezet tarthatatlannak ítéli a posta 2009-re történő teljes liberalizációját, a postai szolgáltatások szabad piacra kerüléséhez fel kell készülni, és jogszabályokkal kell megakadályozni, hogy "kimazsolázzák" a társaság egyes szolgáltatásait - hangsúlyozta Pecze Pál, az érdekképviselet új elnöke.

MTI Karrier

Pert nyertek jogerősen a péti szakszervezeti vezetők

Munkaügyi pert nyert csütörtökön jogerősen a péti Nitrogénművek Rt. négy dolgozója - valamennyien a Nitrogén Összefogás Szakszervezet tisztségviselői és az üzemi tanács tagjai -, akiket 2005. augusztusában rendkívüli felmondással bocsátottak el a cégtől.

MTI Karrier

Szakszervezeti kifogások a menedzseri végkielégítések miatt

Jogi úton kellene megoldani, hogy az állami vállalatoknál tevékenykedő menedzserek ne kaphassanak a közvéleményt joggal felháborító, irreálisan magas végkielégítéseket – hangsúlyozta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén, ahol a Munka törvénykönyve módosításáról is vitatkoztak a felek.

Publicisztika

Magyar szakszervezetek, hol vagytok?

A pártállam idején kiherélt magyar szakszervezeti mozgalom egyelőre nem talál magára. Az elbocsátás réme damokleszi kardként függ a szervezkedő alkalmazottak és munkások feje fölött. A multik tapasztalják, hogy az érdekvédelem idegen nem egy hazai állami cégtől is.

MTI Itthon

Pert nyert a szakszervezet a paksi atomerőmű ellen

A Szekszárdi Munkaügyi Bíróság első fokon elutasította a Paksi Atomerőmű Rt. kérelmét a Műszaki Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete (MÉSZ) ellen indított nem peres eljárásban, a végzés nem jogerős.

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó

3000 éves sírokat találtak az Andrássy-kastély udvarán

3000 éves sírokat találtak az Andrássy-kastély udvarán

Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV

Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV