szerző:
MTI

A citybeli befektetési banki állások tömeges leépítése nyomán a londoni üzleti szolgáltatói szektorban is súlyos mértékű, több százezres elbocsátások várhatók a következő években az egyik vezető londoni gazdasági előrejelző és elemző cég hétfői prognózisa szerint.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR), amely rendszeres előrejelzéseket tesz közzé a citybeli foglalkoztatási kilátásokról, hétfőn azt jósolta, hogy 2009-2010-ben összesen 275 ezer állás szűnik meg az üzleti szektort kiszolgáló ágazatokban, köztük az ingatlanközvetítési, az információ-technológiai, a jogi és könyvvizsgálói, valamint a reklámszakmában. A CEBR becslése szerint jövőre 169 ezer, 2010-ben további 106 ezer üzleti szolgáltatói állás tűnik el. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi csúcsról a ciklus 2010-ben várt mélypontjáig mérve az ebben az ágazatban foglalkoztatottak 7 százalékának mondanak fel.

A ház kiemeli, hogy az üzleti szolgáltatási szféra rendkívül fontos szerepet tölt be a brit gazdaságban: az utóbbi tíz évben létrejött új állások hozzávetőleg egyharmada ebben a szektorban keletkezett, és a kormányzó Munkáspárt 1997-es hatalomra kerülése óta az ágazat éves átlagban 5 százaléknyival járult hozzá a nemzetgazdasági szinten évente megtermelt bruttó értéktöbblethez, vagyis az éves összevetésű GDP-növekedésekhez.

Az egyik legsúlyosabban érintett részterület a reklám, ahol a CEBR londoni szakértői 2010-ig a 2007-es állapothoz mérve 17 százalékos állásszám-vesztést jósolnak; ezzel az 1995-ös szintre kerülne vissza a foglalkoztatási szint ezen a szakterületen.
 
A cég nemrég a citybeli banki foglalkoztatásról is rendkívül komor előrejelzést adott ki. Azt jósolta, hogy 2008-ban 28 ezerrel, jövőre további 34 ezerrel - vagyis két év alatt több mint 60 ezerrel - csökken a banki alkalmazottak száma a londoni pénzügyi központban, ahol tavaly még átlagosan csaknem 353 ezren dolgoztak úgynevezett City típusú befektetési banki munkakörökben.
 
A CEBR e korábbi előrejelzése szerint a hatalmas leépítések nyomán 2009-ben - az év egészére vetített átlagot számítva - 290 ezer bankár dolgozik majd a londoni pénzügyi városrészben; ehhez hasonló citybeli foglalkoztatást legutóbb 1998-ban mértek. A prognózis szerint ha majd a por leülepszik, egy egész másfajta City képe fog kibontakozni: sokkal szigorúbbak lesznek a szabályozók és kockázatkezelési eljárások, és nagyobb hangsúlyt kap a tranzakciók előtti gondos vizsgálat. Ezt más nagy londoni házak is jósolják.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő minapi londoni elemzése szerint a mostani válság múltával olyan pénzügyi világ képe bontakozik majd ki, amelyet a banki és értékpiaci felügyeltek erőteljesebb helyi és globális együttműködése, a pénzügyi szektorbeli dereguláció és privatizáció eddigi hosszú folyamatának visszafordulása jellemez.
 
A S&P szerint valószínű, hogy a szabályozó hatóságok újra előveszik, és jó eséllyel tovább szigorítják a Bázel-II. gyűjtőnéven számon tartott banki tőkemegfelelési előírásokat. 

A CEBR nemrégiben a citybeli prémiumok meredek zuhanását is jósolta: erről kiadott külön londoni prognózisában 3,553 milliárd fontra becsülte a City befektetési banki alkalmazottainak kiosztandó idei jutalmak összegét. Ez csaknem ötmilliárd fonttal kevesebb lenne a tavalyi 8,514 milliárd fontnál, és 60 százalékkal maradna el minden idők legmagasabb prémiumösszegétől, a 2006-os jutalmazási szezonban kifizetett 8,808 milliárd fonttól.

A CEBR szerint jövőre még az ideinél is vékonyabbak lesznek a prémiumborítékok a Cityben: 2009 végére a ház 2,769 milliárd font összjutalmat jósol a londoni bankároknak, ami 70 százalékkal lenne kevesebb a 2006-os csúcspontnál.


MTI Gazdaság

A Bank of America 35 ezer embert bocsáthat el

A legnagyobb amerikai lakossági bank, a Bank of America (BoA) bejelentette, hogy 30-35 ezer fő elbocsátását tervezi a következő három évre, miután befejezi a Merrill Lynch befektetési bank felvásárlását.

MTI Karrier

Ezer vezetőt bocsát el az Alcatel

Az adminisztratív és vezetői állásokból küld el további ezer embert a következő két év során az Alcatel-Lucent francia távközléstechnológiai vállalat. Célja, hogy egymilliárd eurót takarítson meg.

Vér folyt a Ryanair Glasgow–Tenerife-járatán – videó

Vér folyt a Ryanair Glasgow–Tenerife-járatán – videó

Utrechti lövöldözés: török születésű férfit keres a rendőrség

Utrechti lövöldözés: török születésű férfit keres a rendőrség

Új-Zéland miniszterelnöke: Sosem fogom kiejteni a terrorista nevét

Új-Zéland miniszterelnöke: Sosem fogom kiejteni a terrorista nevét

Hirtelen nagyot zuhant a hőmérséklet, jönnek a mínuszok is

Hirtelen nagyot zuhant a hőmérséklet, jönnek a mínuszok is

Heteken belül törli a Google a Google+ szolgáltatását, mégsem tűnik el (teljesen) az internetről

Heteken belül törli a Google a Google+ szolgáltatását, mégsem tűnik el (teljesen) az internetről

Egy viszony miatt kellett lemondania a Warner Bros főnökének

Egy viszony miatt kellett lemondania a Warner Bros főnökének