Ellenőrizték a magyar munkahelyeket, nem volt minden rendben

Ellenőrizték a magyar munkahelyeket, nem volt minden rendben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nem egyszer találkoztak az ellenőrök azzal a hibával, mely szerint villamos berendezések közelébe nem oda tartozó tárgyat tároltak, így fennállt a gyulladásveszély, de előfordult olyan eset is, hogy a zárt villamos kezelőhelyet nyitva tartották. A Nemzeti Munkaügyi Hatóság Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának vizsgálati eredményeiről a Napi Gazdaság számolt be.

Tavaly többször is kiadtak hőségriasztást, így a Nemzeti Munkaügyi Hatóság Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága azt is ellenőrizte 2013-ban, hogy a cégek mennyire figyelnek ebben a helyzetben a munkavállalók egészségére, biztonságára. A vizsgálat során 335 vállalkozást látogattak meg az NMH munkatársai, ebből pedig 116-nál (34,6 százalék) találtak szabálytalanságot. Dolgozókból 3114-et ellenőriztek, és 849-nél, azaz 27 százaléknál volt szükség közbelépésre – írja a Napi Gazdaság a közzétett eredményekre hivatkozva.

A lap szerint bár összességében elmondható, hogy az ellenőrzött munkáltatók többsége eleget tett a klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzésére szolgáló munkavédelmi előírásoknak, mégis számos problémával találkoztak az ellenőrök: volt ahol bár volt megfelelő mennyiségű ital, annak hőmérséklete nem volt megfelelő, volt, hogy ivópohár már nem állt rendelkezésre, de olyan is előfordult, hogy egyszerűen nem megfelelő helyen tárolták azt. A leggyakoribb gond azonban az volt, hogy elmulasztották a kedvezőtlen klimatikus viszonyokra vonatkozó kockázatértékelést és az ehhez kapcsolódó munkavédelmi oktatást.

Az NMH a cégek által foglalkoztatott villamos szakemberek döntő többségénél a szakemberek végzettségét, az előírt orvosi alkalmassági vizsgálatát, a munkába állás előtti munkavédelmi oktatását rendben találták, gondot okozott azonban, hogy a vállalakozások felénél az ellenőrzés időpontjában nem volt a helyszínen olyan személy, aki jogosult volt erősáramú villamos berendezés javítására, karbantartására. Nem egyszer találkoztak az ellenőrök azzal a hibával, mely szerint villamos berendezések közelébe nem oda tartozó tárgyat tároltak, így fennállt a gyulladásveszély, de előfordult olyan eset is, hogy a zárt villamos kezelőhelyet nyitva tartották, esetleg annak kulcsát nem tárolták biztonságos, elzárt helyen.

Az ellenőrzött munkáltatók 7,2 százaléka nem tette meg a szükséges intézkedéseket a hiányosságok megszüntetésére, míg 13 százalékuk a hibák kijavítása után nem győződött meg egy újabb ellenőrzéssel a javítás eredményéről. A vizsgálat során összesen 423 darab felfüggesztő határozat és 66 foglalkoztatást megtiltó határozatot adtak ki, és közel másfél millió forintnyi bírságot szabtak ki.

A hatóság honlapjára feltöltött tájékoztató szerint a biológiai kóroki tényezők vizsgálata azért volt fontos, mert ezek adják a foglalkozási megbetegedések számottevő részét. Az ellenőrzések lesújtó eredménnyel zárultak, hiszen az ellenőrizettek több mint fele volt kitéve veszélynek. A cégek – főképp orvosi, állatorvosi, laboratóriumi tevékenységet, illetve ipari eljárásokat alkalmazó vállalkozások – 82 százalékánál találtak szabálytalanságokat.

A bányászati munkahelyek vizsgálatánál az derült ki, hogy bár a munkáltatók jellemzően írásban szabályozták a munkaköri alkalmasság orvosi vizsgálatainak rendjét, ám 40 százalékuk nem vette maradéktalanul figyelembe a vonatkozó jogszabályokat. A cégek közel harmada nem azonosította a munka-egészségügyi veszélyeket – derült ki a vizsgálatokból.