Tetszett a cikk?

Sorra szivárognak ki a 2011-re tervezett adóváltozások részletei. A látszólag kedvező hírek mögött viszont nem látni a számokat. Összeszámoltuk a tervezett és a már megszavazott változások becsült költségvetési kihatását.

A már megszavazott 15 milliós személyi jövedelemadó sávhatár - Oszkó Péter számítása szerint - 200 milliárd forintba, a társasági adó kulcsának 10 százalékra csökkentése a Költségvetési Tanács szerint 111,5 milliárd forintba kerül majd 2011-ben. A pálinkafőzés jövedéki hatását egyes szakértők 50 milliárd forintra, a Költségvetési Tanács 8 milliárdra taksálja. A felső sávhatár teljes eltörlése 70 milliárd lenne, miután a havi 1 millió felett keresőknél az 1 millió forint feletti rész 20 százalékkal kevesebbet adózik. A 17 százalékos „szuperbruttó” kulcs 16-ra csökkentése 150 milliárd, a gyerekkedvezmény kiterjesztése 180 milliárd forint lenne. A különadózó jövedelmek adócsökkentése 160 milliárd forintba kerülne az APEH 2009-es jövedelem-eloszlási tájékoztatója alapján számolva.

A szuperbruttó kivezetése ugyanis csak egy szorzást igényel. Költségvetési kihatása nincs.

A cikk folytatását olvassa el itt!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mit tehetnek a jegybankok, hogy ne söpörjön el mindent a válság?

Mit tehetnek a jegybankok, hogy ne söpörjön el mindent a válság?

Csütörtökön kezdődik a Sundance Filmfesztivál

Csütörtökön kezdődik a Sundance Filmfesztivál

Kékhalált okozhat a Windows 10-ben egy linkre kattintás

Kékhalált okozhat a Windows 10-ben egy linkre kattintás