Vegyen helikoptert otthonról a kínai Alibabától!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdte repülőgépek és helikopterek online értékesítését Kína legnagyobb e-kereskedelmi vállalata, az Alibaba – jelentette a kínai média pénteken. A szintén legnagyobb kínai online áruház, a Taobao weblapján csütörtöktől meghirdetett aukciókat szeptember 16-án zárják le. Elvben hat repülőgép kerül kalapács alá, de könnyen lehet, hogy nem mindegyik talál gazdára.

A legolcsóbb gépre, egy ausztráliai gyártású Jabiru J160C típusúra pénteken délután öt óráig 25 ajánlat érkezett. Licitjét 1 jüanról (37 forint) indították, az eddigi legnagyobb ajánlat meghaladta az egymillió jüant.

A legdrágábbnak a Eurocopter EC120 Colibri típusú forgószárnyast tartják, 16,8 millió jüan a kikiáltási ára, és egyelőre még senki nem mutatott érdeklődést iránta.

A többi négy gép között két könnyű sportrepülő van, egy Aurora SA60L és egy CTLS típusú, valamint két Robinson helikopter, egy RR22-es és egy RR44-es. Eddig még ezekre sem licitáltak.

A potenciális vevőknek gépenként 50 ezer jüant kell letétbe helyezniük, kivéve a Jabiru J160C esetében; ott mindössze 2000 jüannal megelégszenek a szervezők – így tudják bizonyítani szándékuk komolyságát.

A Taobao egyik munkatársa azt nyilatkozta, hogy külföldön nem ritkák a repülőgépek online aukciós értékesítése, és a cég most a piacot teszteli. Az utóbbi időben növekvő érdeklődés mutatkozott ezen területen is a kínai szupergazdagok körében.

A szakemberek ugyanakkor megjegyzik, hogy az ország méreteihez képest még mindig rendkívül kevés az a 300 repülőtér, ahol az effajta repülőgépek le- és felszállhatnak. A kormány és a Központi Katonai Bizottság 2010-es döntése értelmében az alacsony légteret fokozatosan meg fogják nyitni ezeknek a gépeknek. A kategória gépeiből egy éve alig 1200 volt forgalomban.