Papírkuka és teherbringa – romkocsmából indul a forradalom

Papírkuka és teherbringa – romkocsmából indul a forradalom

Utolsó frissítés:

Varga Szabolcs Szerző:

Varga Szabolcs
Varga Szabolcs
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Környezetbarát és kreatívan dizájnolható papírkukák, teherbiciklis hulladékbegyűjtő futárok, ökotudatos vállalatok által finanszírozott iskolai hulladékkezelő programok – ilyen jövőt képzelnek el az Ökuka ötletgazdái, akik nemrég hozták létre cégüket a kockázati tőke által is ígéretesnek tartott vállalkozásuk felfuttatására.

„A környezettudatosság egy szemléletmód, úgy hiteles, ha minden részletre kiterjedő” – hangoztatja Ferenczi Attila, az Ökuka kitalálója, aki társával, Mező Bálinttal együtt ennek megfelelő hulladékkezelési szisztémát álmodott meg.

Nemcsak az nem mindegy, hogy milyen formájú és anyagú kukába dobjuk az összegyűrt papírgalacsint vagy a laposra taposott PET-palackot, hanem Ferencziék szerint a hulladékgazdálkodás minden részfolyamatában újrahasznosítható komponenst is kellene használni. Elképzelésük szerint az elszállítás során is a lehető legminimálisabbra kell csökkenteni a szén-monoxid-kibocsátást. Így aztán cégük, a friss alapítású Recobin Kft. újrahasznosított, erősített hullámkartonból készült papírkukákban látja a jövő hulladéktárolóit, a begyűjtést pedig teherbiciklikkel végeztetné.

Kukát papírból  

Az első generációs prototípus a mai napig használatban van
©

Az Ökuka kiötlői már az iskolai évek alatt, az ELTE Természettudományi Karának hallgatóiként megalkották a prototípust. Bár már akkor is elhivatott környezetvédők voltak, az, hogy végül papír alapanyaghoz nyúltak, alapvetően azzal magyarázható, hogy erre volt pénzük. Az ELTE szelektív gyűjtőrendszerének kidolgozására ugyanis 700 eurót (akkor alig 200 ezer forint) kaptak az egyetem hallgatói alapítványától, és szomorúan tapasztalták, hogy 10-15 ezer forint alatt nem tudnak beszerezni a piacról szelektív tárolóedényt. Azáltal viszont, hogy a lehető legolcsóbb alapanyagból maguk tervezték meg a kukát, 200 darabot tudtak elhelyezni belőlük a karokon és a kollégiumokban.

A rendszer annyira bevált, hogy a mai napig működik, évi mintegy másfél milliós költségtől szabadítva meg az egyetem intézményeit. Jelenleg a szelektív hulladék kezelését az ELTE EKSZ (Egyetemisták a Környezettudatos Szemléletért Program) önkéntes fenntarthatósági munkacsoportjai végzik szoros együttműködésben az intézményekkel. A rendszer vegyes papír és PET-palack szelektív gyűjtésére alkalmas, amiből egy tavalyi adat szerint már több mint 40 tonnányit termeltek az egyetem hallgatói.

A sikeres debütálás után üzleti partnerek is érdeklődtek, így további 250 papírkuka került például az Infopark irodáiba is. A piaci visszajelzések nyomán vetődött fel, hogy a terméket érdemes továbbfejleszteni. A 2500 forintos kartongyűjtőből – kedvező ára miatt – ugyanis többet el lehet helyezni az irodákban, így az ott dolgozók nagyobb hajlandóságot mutatnak a hulladék szelektív gyűjtésére. „Az alapvető problémát az jelentette, hogy az irodaházakban a legtöbb cég bérli az ingatlant, és nem ők foglalkoznak az üzemeltetéssel, így nem is kívánnak beruházásokat végrehajtani. A bérbeadó szintén nem érdekelt a fejlesztésben, mert úgyis továbbszámlázza a szemétdíjat a bérlő cégnek, így aztán jellemzően senki nem foglalkozik érdemben a dologgal” – magyarázza Ferenczi Attila, az Ökuka ötletgazdája. Az Ökuka ára mindössze három hónap alatt megtérül, miközben az olcsó előállításnak és a könnyen variálható papír alapanyagnak köszönhetően igény szerint változtatható a dizájnja. Nem csak a formáról van szó – aminek változtatásához egy fröccsöntött műanyaggyűjtőnél a gyártósor átállítására volna szükség – hanem akár a kukára kasírozható a megrendelő cég logója is.

Az első pár száz darab legyártásához közel egymilliós befektetésre volt szükség, aminek nagy része a formák vágásához szükséges eszközök beszerzésére ment el, és a fiúk saját zsebből finanszírozták. Tavaly beneveztek az EIT (European Institute of Innovation and Technology) által szervezett Climate KIC klíma-innovációs versenybe, amit megnyerve nem csak 20 ezer euróval lettek gazdagabbak, de részt vehettek egy vállalkozást fejlesztő inkubációs programban is.

Innovatív ötletekkel a klímaváltozás ellen 

A Climate-KIC az Európai Innovációs és Technológiai Intézet által létrehozott Tudás- és Innovációs Közösség (Knowledge and Innovation Community) azzal a céllal jött létre, hogy széles körben elérhetővé tegye a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentéséhez szükséges szaktudást és elősegítse innovatív termékek, szolgáltatások piacra jutását. A programot 2012-ben Magyarországon a Negos Zrt. koordinálja, olyan startup cégeket támogatva, mint az Ökuka, vagy a Gourmet Garden. A résztvevő startupok legjobbjai részt vehetnek az inkubációs programban, amiben felkészítik őket a piacra lépésre, és olyan üzletfejlesztési tudást sajátítanak el, amelynek segítségével üzleti prezentációs anyagot, pénzügyi tervet készítenek, valamint felkészülnek piaci modellek alkalmazására, kockázati tőke bevonására. A szervezet külföldi szakértői csereprogramokat is szervez, hogy a vállalkozások globális piacra lépését segítse.

 Érintetlen piacok   

Az Ökuka csapata kiegészült Miskolczy Csaba inkubációs szakemberrel is, aki mentorként csatlakozott az Ökuka ötletgazdáihoz. Az így rendelkezésre álló tőkének köszönhetően bővültek a weboldalon megrendelhető terméktípusok, miközben jelenleg is zajlanak fejlesztések, például a tárolók vízhatlanná tételére.

Ferenczi Attila újrahasznosított papírból készült "gyermekeivel"
©

Eddig ugyanis a hagyományos kukáknál is jól bevált zsákok kerültek a kukákba, amit szeretnének biológiailag lebomló anyagokkal kiváltani, vagy a tárolók felületét lakkozással, fólia kasírozásával vízhatlanná tenni. Ez az eljárás ugyan megduplázná a kuka árát, még ellenállóbbá tenné azonban az egyébként is stabil szerkezetet a szennyeződések ellen.

A szögletes formákkal szakítva, megalkottak egy elegáns megjelenésű gyűjtőt is, az ÖkukaPRO-t, amelyet Bagó Ákos Károly tervezett és 2013-ban a Magyar Formatervezési Díj döntős terméke. (Az, hogy nyer-e díjat, hétfőn, szeptember 30-án az eredményhirdetésen dől el. A Műcsarnokban október elsejétől megtekinthetőek a pályaművek.) Az ÖkukaPRO a lakossági piac felé nyitna. Az FKF Zrt. a fővárosban ugyan elvileg 2014-ig minden háztartásba kiszállít szelektív kukákat, de ezek csak színükben különböznek a korábbi fekete kukáktól, és csak a kültéri – lépcsőházi vagy kerti – tárolásra nyújtanak megoldást. A beltéri hulladékkezelés még mindig érintetlen piac. „Ha egy háziasszony kék kukát szeretne, mert az illik a konyhabútorhoz, akkor miután kiválasztotta a megfelelő formát, le tudjuk gyártani neki azt kék színben is. Persze az egyszeri, személyre szabott gyártás miatt valamivel a termék is drágul, ellenben pontosan azt kapja a vásárló, amit szeretne” – mondja az ötletgazda.

Nem festik zöldre a vállalatokat 

Termékeik mellett egy sor szolgáltatást is nyújt az Ökuka, amelyeket kapcsoltan kínálnak ügyfeleinknek. A szelektív gyűjtők eladása mellett például az elszállításról is gondoskodnak. Figyelemre méltó kezdeményezésük az Ökuka Iskolaprogram, aminek keretében olyan oktatási intézményekben kívánják megvalósítani a beltéri szelektív hulladékgyűjtését, amelyeknek erre nincsen forrása. A rendszer megvalósításának költségeit olyan vállalatok finanszíroznák, amelyek elkötelezettek a környezetvédelemben, és szívesen fejeznék ki ezt úgy, hogy hajlandóak megfizetni a kukák és begyűjtés költségeit, amiért cserébe a kukák dizájnját a vállalat arculatához igazítanák.

A kuka felületeinek reklámcélú értékesítésével bevételek generálhatók, de „itt nagyon körültekintően kell eljárni, hiszen könnyen a cég hitelességébe kerülhet, ha  olyan vállalatok neve jelenik meg a tárolókon, amelyek nem elkötelezettek a környezetvédelem iránt” – mondja Mező, hozzátéve, hogy „nem célunk zöldre festeni a vállalatokat, olyan cégekkel szeretnénk együttműködni, amelyek maguk is ökotudatosak."

Ökuka PRO
©

„A termékeket nyilván Kínában olcsóbban is elő lehetne állítani, de fenntarthatósági szempontból nem indokolható, hogy 7000 kilométeres távolságból szállítsunk ide alapanyagot, amikor beszerezhető 70 kilométerről is” – hívja fel még egy szempontra a figyelmet Ferenczi, aki azt is elárulja, hogy a gyűjtőedények papírhulladék alapanyagát Budapestről és környékéről gyűjtik be.

Zöld óvodák a keresleti oldalon

A Máriapócsi Napköziotthonos Óvodában már régóta szelektíven gyűjtik a szemetet, eddig a városi gyűjtőszigetre vitték ki az újrahasznosítható hulladékokat. Az intézmény elnyerte a Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt Zöld óvoda címet, így tagja azoknak a nevelőintézeteknek, amelyek megfelelnek a minisztérium által előírt szigorú követelményrendszernek. „Külön gyűjtjük a műanyag kupakokat is, és nagy figyelmet fordítunk a környezettudatos magatartás kialakítására” – mondja Páldi Jánosné óvodapedagógus. Az Ökukáról az interneten értesült, és már jelezte is csatlakozási szándékukat az Iskolaprogramba. „Jelenleg csak a nagy gyűjtőbe válogatjuk külön a szemetet, de ha segítenének a finanszírozásban, akkor minden csoporthoz kerülhetne egy beltéri kuka, így a gyerekek már a legkisebb korosztályban megtanulhatnák, hogyan kell szelektálni a hulladékot, ami szokássá válna, és tovább vihetnék magukkal” – mondja az óvodapedagógus.       

Karbonsemleges hulladékszállítás teherbiciklikkel

A hulladék begyűjtése szempontjából kapóra jön a csapatnak a magyarországi bicikliboom. Már nálunk is elérhetőek olyan teherbiciklik, amelyek akár a magas szén-dioxid-kibocsátással működő kukásautók helyére is léphetnek. Az ÖkukaFutár szolgáltatás keretében a szelektív hulladék elszállítását teherbringás futárok végeznék, akik a begyűjtött hulladékot egy átrakóállomásra szállítják, ahol a szelektíven gyűjtött hulladékot konténerekben tárolják, majd a gyűjtött szemetet másodnyersanyagként értékesítik. Az állomást az idén augusztus közepén alapított Recobin Kft. működtetné, amelyet Ferenczi, Mező és Miskolczy közösen tulajdonol. A kft. debreceni bejegyzésű, de van irodája Budán, fő tevékenysége az Opten információs adatbázisa szerint bútor- és világítástechnikai eszköz kiskereskedelme.

A program kísérleti jelleggel Budapest belvárosában indul 2014 tavaszától, jelenleg több romkocsmával is folynak a tárgyalások a rendszer adaptálásáról. A szolgáltatás célcsoportja azok az irodák és vendéglátóhelyek, amelyek számára problémát jelent a nagy mennyiségű hulladék elszállítása és az azzal járó költségek. Jelenleg ugyanis ezt a lakossági hulladékkal együtt gyűjtik, ami sok esetben jelent feszültséget a lakók és a cégek között. A teherbiciklis hulladékelszállítás nem ismeretlen dolog, a világ több pontján működik már, például Bukarestben, Angliában, de vállalaton belül, nagyobb ipari területeken, Magyarországon is találni rá példát.

Értékközpontú befektetések – impact investing

Magyarországon még szinte ismeretlen fogalomnak számít az impact investing, vagyis az olyan értékközpontú befektetés, melynek lényege, hogy olyan cégekbe invesztálnak, amelyek mérhető társadalmi vagy környezeti értéket teremtenek. Ráadásul mindezt a befektető úgy teszi, hogy nem csupán megtérülési vagy kockázati elemzéseket vesznek alapul, hanem elsősorban azt, hogy az adott ügy valójában mit mozdít meg a társadalomban. Olyan vállalatokat keresnek, amelyeknek deklarált társadalmi missziójuk van, és ezt képesek a pénzügyi megtérüléssel szoros összefüggésben megvalósítani. Mivel ezt a célt együtt szeretnék teljesíteni, anélkül, hogy a profitelvárások a hatás kárára mennének, a befektetők kifinomult hatásmérést várnak el. A hagyományos befektetői kategóriák közül az impact investment a kockázati, illetve magántőke-befektetésekhez hasonlít, szereplői is sokszor erről a területről kerülnek ki. A piac egyelőre nem szegmentált és nem intézményesedett, a befektetések magánügyletek formájában jönnek létre, és bár foglalkoznak már a témával befektetési alapok is, azért egyelőre óvatosan méricskélik a portfóliók viselkedését.  

 

Hozzászólások