Ennyi osztalékot fizettek a tőzsdei cégek

Ennyi osztalékot fizettek a tőzsdei cégek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A tőzsdei vállalatok közül az Elmű, az Émász és az Állami Nyomda részvényesei már áprilisban megkapták a 2013. év után járó osztalékot, rajtuk kívül a Mol az OTP, a Richter, a TVK a Freesoft, valamint a Graphisoft Park közgyűlése szavazott meg osztalékot az idén, utóbbiaknál nyáron várhatóak a kifizetések.

Az áramszolgáltatók közül az Elmű közgyűlése részvényenként 2650, az Émászé 2950 forint osztalékot szavazott meg az idén, míg tavaly 1700, illetve 1400 forintot kaptak a részvényeseik.

Az ANY Biztonsági Nyomda szintén magasabb osztalékot fizet a tavalyi 44 forintnál, a társaság közgyűlése 55 forintos osztalékról határozott, a sajátrészvényekre jutó összeggel együtt pedig részvényenként 57 forintot kaptak a tulajdonosok.

A Richter 57 forint osztalékot fizet az idén egy darab száz forint névértékű részvényére, míg tavaly 660 forint jutott az akkor még ezer forint névértékű papírokra.

A Mol az idén a szokásosnak mondható 47 milliárd forinton felül további 13 milliárd forint egyszeri osztalékot is fizet, így összesen 60 milliárd forintot oszt szét a részvényesei között. Az osztalék pontos mértékét és a kifizetés kezdőnapját később határozza meg a cég, amely a sajátrészvényekre eső részt is felosztja a többi részvényes között, így 590 forint körüli összegre számíthatnak a részvényesek, a tavaly kapott 462,16 forint után.

A Mol közel 95 százalékos tulajdonában lévő TVK igazgatósága ugyan nem javasolt osztalékfizetést az idén sem, a társaság közgyűlése mégis úgy határozott, hogy a 2013. évi, magyar számvitel szerinti 6,2 milliárd forintos nyereséget osztalékként kifizeti. Ez részvényenként 255 forint osztaléknak felel meg, de a kifizetés részleteit később teszi közzé a vállalat. A TVK utoljára 2011-ben fizetett osztalékot a 2010. évi eredménye után.

Az OTP közgyűlése 145 forint osztalékot szavazott meg, de a Molhoz hasonlóan itt is szétosztják a sajátrészvényekre jutó részt, vagyis  a ténylegesen kifizetendő összeg ennél valamivel magasabb lesz. Tavaly 121,70 forint jutott egy részvényre, a megszavazott osztalék pedig 120 forint volt.

A Magyar Telekom a korábbi évek gyakorlatától eltérően az idén nem fizet osztalékot, míg tavaly 50 forintot kaptak részvényeik után a tulajdonosok. A kisebb cégek közül a Graphisoft Park az idén is fizet osztalékot, amelynek mértéke 90 forint, szemben a tavalyi 40 forinttal. Meglepetésre a Freesoft közgyűlése is osztalékfizetésről határozott az idén, a társaság tulajdonosai részvényenként 100 forintot kapnak.

A hagyományosan osztalékfizetőnek számító Zwack Unicum az eltérő üzleti éve miatt később, nyár elején tartja a közgyűlését. A társaság tavaly 775 forint osztalékot fizetett.