Szellemvárosok és felháborodott vevők – ilyen volt az első igazi vasárnapi boltzár

Szellemvárosok és felháborodott vevők – ilyen volt az első igazi vasárnapi boltzár

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ha a vasárnapi zárva tartásnak az volt a célja, hogy szellemvárosokat hozzon létre a hét utolsó napján, akkor sikerült elérni, de ennek egyelőre aligha örül bárki is. A nyitva tartó kisebb boltokat az a kevés vevő is alig találja, aki még próbál vásárolni, de sokan már el sem indulnak. A határ menti városokba nem jönnek át vásárolni – és más helyeken is pénzt költeni – a külföldiek, a kereskedők és a vevők egyaránt nagyon elégedetlenek.

A szombathelyi Tescóban hagyományosan sok osztrák szokott vásárolni vasárnap, de a helyi Penny Marketben is rendszeres látvány volt eddig, hogy vasárnap délelőtt hosszú sorok kígyóztak a pénztáraknál. Március 22-én – az első igazi boltzáras vasárnapon – azonban az osztrákok el sem indultak, mert tudták, hogy zárva lesz minden. Egy helyi olvasónk beszámolója szerint az egész város élettelen volt, mintha elmenekültek, vagy elköltöztek volna az emberek, pedig jó idő volt, sütött a nap. „Lehangoló látvány volt, a turista sem fog vágyakozni olyan helyre, ahol nincs élet, nincs nyüzsgés az utcákon, a horvátországi Opatijában például még húsvétvasárnap és -hétfőn is nyitva lesznek a szupermarketek” – írta Erika.

Otthon marad az euró, amit eddig ide hoztak

Olvasónk tapasztalata egyértelműen azokat az előzetes aggodalmakat támasztja alá, amelyek szerint a határhoz közeli magyar településeknek káros lesz a csendes vasárnap. Európa számos országában éppenséggel pont emiatt lazítottak a szabályozáson az elmúlt években, nehogy a vásárlók, és vele együtt a pénzük is elvándoroljon a szomszédba.

©

A turisták problémáit feszegeti az a vidéki olvasónk is, akinek a hétvégét Budapesten kellett töltenie, és olyan programja volt, hogy nem tudott bevásárolni vasárnapra. „Reggel elmentem egy gyorskiszolgáló étterembe, mert nem volt más, és egészségtelen ételt ettem, jó sok pénzért. Utána körbejártam a környéket, de egyszerűen semmi nem volt nyitva, még egy miniatűr pékség sem, egy CBA sem, de még a giroszos is bezárt. Lejártam a lábam, éhes maradtam, ráadásul a pénztárcám is vékonyabb lett, mint terveztem” – panaszolja.

István nevű olvasónk vasárnap reggel megpróbált napilapot venni, de egyetlen újságost sem talált nyitva. A benzinkutakon sem volt újság, ők is csak széttárták a kezüket. „Nem vagyok fiatal, de ilyenre még a régi világból sem nagyon emlékszem” – mondta.

Vadnyugati hangulat, vevő sehol, a kifőzdések unottan bámulnak

"Na megyek, megnézem a tömeget" – mondta ironikusan az egyik kifőzde tulajdonosa a vasárnapra igazi szellemvárossá vált budapesti Pólus Centerben. A plázában vadnyugati hangulat uralkodott, épp csak a szél fütyülése nem hallatszott, amikor ott jártunk. Mindössze néhány műszaki cikket árusító, és egy-két ruhaboltot találtunk nyitva, az éttermeknél unottan támasztották a pultot az eladók.

A boltok tulajdonosai jobb híján egymással beszélgettek, mert vásárlót csak elvétve lehetett látni. "Ilyenkor egy átlagos vasárnapon már 150 ember megfordul nálam, ma eddig 4-en voltak, 1500 forint a bevételem, a villanyszámla pedig 30 ezer lesz" – panaszkodott egyikük. A ruhaboltban azt mondták, nekik egyértelműen az egyik húzónapjuk ugrott – a hétvégi napokon termelték ki a rezsit, a bérleti díjat meg az alkalmazottak bérét. "Csökken a bevételünk, de a bérleti díj meg a közös költség nem" – mondták. A vasárnapi forgalom más esetekben is fontos bevételi forrásnak számított, „aki mást mond, az nem tudja, hogyan működik a kereskedelem” – jegyezte meg egy boltos.

Sok üzletnek mérlegelési lehetősége sincs, a bérleti szerződés kötelezi őket a nyitva tartásra. Az alkalmazottak sincsenek elájulva a szabad vasárnaptól, a boltoknak más napokon ugyanis tovább nyitva kell tartaniuk. A Fidesznek valami csontot kellett dobnia a KDNP-nek – mondták a boltosok a zárva tartás okairól. Európában mindehol törlik, mi meg most vezetjük be, de hol vagyunk Ausztriához vagy Németországhoz képest, 20 évvel le vagyunk maradva – teszi hozzá egyikük.

©

Szellemház volt a vasárnap késő délutáni órákban a legnagyobb pécsi bevásárlóközpontak számító Árkád Pécs is, ahol riporterünk  csak a gyorséttermeknél találkozott emberekkel. Igaz, más nem is nagyon volt nyitva az óriási épületben, ahol még egy héttel a vasárnapi boltzár életbe lépése előtt is kérdéses volt, hogy egyáltalán kinyitnak-e a hét utolsó napján.

Budapesten a Vámház körúti nagycsarnok alagsorában az ALDI egysége nyitva volt, de olvasónk délelőtt 10 körül alig talált pár lézengő vevőt.

Vett egy üveg sört, hogy úgy érezze, demokrácia van

Egy másik, nyitva tartó élelmiszerboltosnál a szokásos vasárnapi forgalom „aljának az alja” jött csak össze a nap végére. „Akik betértek, nem győztek hálálkodni, hogy nyitva maradtunk, mert lemaradt ez, lemaradt az, vehetnek friss pékárut, kenyeret, bevásárolhatnak a kollégiumba, vagy csak megejthetik a hétvégi nagy bevásárlást. Talán kicsit színpadias volt az a fazon, aki bejött, fizetett egy üveg sört és azt mondta, ezt csak azért vette meg, mert így még egy kicsit úgy érzi, hogy demokráciában él, mindenesetre átéreztem a mondandójának lényegét” – írta a boltos a beszámolójában.

©

Benyomása szerint egyébként sok vevőt vesztettek azért, mert aki meglát egy vasárnap is nyitva tartó üzletet, az azt hiszi, ők is biztosan az Orbán-kormány kottájából játszanak, a Fidesz kegyeltjei, mert nyitva maradhattak.

Felemás érzései vannak Csillának, aki egy fővárosi pláza egyik nagyobb ruhaboltjában dolgozik eladóként. „Szombaton lazább délutáni hajtás volt az üzletben, de este 7-8-ra csillapodott a tömeg, és már alig-alig jöttek be vásárlók. Keserédesen konstatáltam, hogy másnap nem kell mennem dolgozni (ezért a vasárnapi pótlékom elveszett), de láttam, hogy egy kis garázsbolt a panelünk aljában nyitva lesz, így nem halok éhen attól, hogy nincs nyitva a hipermarket” – mesélte.