szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Spéder Zoltánnál kevesebben szívták végig jobban a 2016-os évet. Máig nem derült ki, pontosan mivel érdemelte ki, hogy Orbán Viktor egykori kedves tanácsadójából kegyvesztett pária lett, akire így a teljes habonymédiát ráuszították. De ment a levesbe idén az FHB részesedése, „önként” átjátszotta legjelentősebb ingatlancégét korábbi ellenfélnek, a kormánynál most épp jól futó Schmidt Máriának. Már csak a médiaportfóliója maradt meg, de ott is látszik némi átszervezés – vagy mentőakció?

„Kik bukták a legnagyobbat 2016-ban?” címmel futó, reprezentatívnak semmiképp, de tanulságosnak annál inkább nevezhető szerkesztőségi körkérdésünkön Spéder Zoltán dobogós helyet érdemelt. Hálátlan szerep az év nagy vesztesei közt előzni, főleg, hogy az üzletember korábban a gazdasági-politikai krémjének is a legfelsőbb rétegéhez tartozott: az FHB vezére, a takarékszövetkezeti integráció és a posta ügyeinek egyik legfőbb irányítója, és vagyona alapján a 100 leggazdagabb elit körének tagja.

Ilyen magasról jó nagyot lehetett esni, Spéder mindenesetre idén korábbi hatalmának, illetve az ezt eredményező tulajdonának-befektetéseinek legnagyobb részét elvesztette. Ezek közül valószínűleg az fájhat számára a legjobban, hogy elvesztette az irányítást a bankban, amit oly régóta épített: október 14-én lemondott az FHB Jelzálogbankban betöltött elnöki tisztségéről, majd ugyanezen a napon eladta a társaságban lévő részvényiet. Méghozzá a napi árfolyam alatt, darabonként 480 forintért, összesen csaknem 7,5 milliárd forintért két takarékszövetkezetnek adta át 14,35 százalékos részét, ezzel befolyása nullára csökkent a tőzsdén jegyzett pénzintézetben. Addigra már hónapok óta folyt a támadás ellene, így már meg sem lepődtünk, amikor Mészáros Lőrinc hitelezője is helyet kapott a spédertelenített FHB vezetőségében.

Spéder régóta harcolt legfontosabb ingatlancégén, a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-n (BIF) belül Schmidt Mária kormánybiztossal, akinek családi cége idén szabályosan kigolyózta a bizniszből. Mindezt ráadásul végtelenül furcsa körülmények közt, Spéder Zoltán asszisztálásával: az üzletember valami rejtélyes okból maga ellen szavazva kigolyózta saját magát és embereit a menedzsmentből, majd támogatta, hogy oda Schmidt lánya és veje kerüljön. Spéder még aznap áron alul eladta a tulajdonrészét is, ráadásul egy olyan vevőnek, aki megint csak Schmidtékhez, pontosabban a kormánybiztos fiához, Ungár Péter LMP-s politikushoz köthető.

Az ügyészség közben folyamatosan, több szálon nyomoz őt is érintő ügyekben, talán ez is nyomós oka lehet annak, hogy beáldozza korábban féltve óvott érdekeltségeit. Így idén átélhette, milyen jó is, ha házkutatást tartanak az embernél, de még a kocsija is elég furcsa körülmények közt tűnt el, éppen az előbbi nyomozati cselekményekkel párhuzamosan.

A leglátványosabb azonban az ellene indított médiahadjárat volt, amelybe az egész habonymédia beszállt, azonban a Tv2 járt benne az élen, és legyártották az üzletemberről a Rejtőzködő milliárdosok sorozatnak azt a részét, amelyet médiatörténeti fordulópontként emlegetnek. Andy Vajna csatornája nem egyszerűen paparazzofotókkal és ízléstelenül a magánéletének kiteregetésével próbálta lejáratni Spédert, de szándékosan megpróbálták a nézőket manipulálva egy pénzéhes bankvezérnek beállítani - amiről azóta bírósági ítélet is szól.

Így a Forbes leggazdagabb magyarok 33-as listájáról Spéder eltűnt (felkerült viszont rá a nemzet gázszerelője, Mészáros Lőrinc). Vannak azonban jelei annak, hogy Spéder talán nem hagy veszni mégsem olyan könnyen mindent: így például az év második felében átszervezetéseket hajtottak végre cégeinél. Lázár János barátsága a sok őt ért veszteség ellenére is megmaradt – igaz, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kezéből nyilván nem véletlenül ugyanúgy kikerült a posta és a takarékszövetkezetek.

A médiája, pontosabban annak legfontosabb darabja maradt meg 2016 végére: még mindig nála az Index, pontosabban a portált tulajdonló cég, a CEMP Zrt. Persze, ki tudja, meddig, ha a média habonyizálásának folyamata 2017-ben, a választásokat megelőző évben így halad tovább. Már itt is vannak előjelek, mozgolódások, így a létrehozott új vagyonkezelő cég, a cemp-x online Zrt. létrehozása már átmentésének tűnt, majd a Spéder embereinek számító Balogh Gabriella és Bán Zoltán hozott létre egy új kiadót, ami alá átszervezték a CEMP-től a Portfolio.hu, a Penzcentrum.hu és az Agrarszektor.hu kiadását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Belebukhat a mongol kormány egy koronavírusos kismama méltatlan kezelésébe

Belebukhat a mongol kormány egy koronavírusos kismama méltatlan kezelésébe

Duma Aktuál: Úgy lekapcsolták a világítást az ellenzéki városok, hogy Orbán is berezelt

Duma Aktuál: Úgy lekapcsolták a világítást az ellenzéki városok, hogy Orbán is berezelt

Amerikai csillagászok megtalálták a második olyan exobolygót, amelynek nincsenek felhői

Amerikai csillagászok megtalálták a második olyan exobolygót, amelynek nincsenek felhői