Mégsem lesz taxis tarifaemelés?

Mégsem lesz taxis tarifaemelés?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Egy szervezet mentő ötlettel állt elő. A többiek nem olyan lelkesek.

Nincs még lejátszva a taxis tarifaemelésről szóló vita. A fővárossal folytatott tárgyalás után az Európai Taxis Egyesület azt közölte: a taxikon a reklám elhelyezése kiválthatja a tarifaemelést, mivel azzal pluszbevételhez juthatnak a fuvarozók.

A szervezet közleménye szerint megállapodtak abban, hogy nem emelik a tarifákat, mert annak nincs kidolgozott mértéke. Emellett egyetértettek abban, hogy növelni kell a taxisok bevételét, ehhez elengedhetetlenül szükséges a járműveken elhelyezett reklámok engedélyezése.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes közleményben reagált erre. A városvezető azt közölte: az egyeztetésen az Európai Taxis Egyesület kivételével és a Budapest Taxi részbeni egyetértésével a taxisok és a fuvarszervezők, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara képviselői ismételten a tarfiaemelésre tettek javaslatot. Egybehangzóan rögzítették továbbá, hogy a későbbiekben a taxisok költségcsökkentését célzó – akár konkrét jogszabály-módosítást tartalmazó – javaslatot dolgoznak ki.

„A fővárosnak nem kitűzött célja a tarifaemelés, de ha a taxisok egyértelmű többsége annak módjával és mértékével egyetért, és azt a BKIK-val közösen kezdeményezik, nem fogja meggátolni” – írta a főpolgármester-helyettes.

Elutasította azt a javaslatot is, hogy reklámokat helyezzenek el a járműveken. „A taxikon elhelyezhető reklámok engedélyezése tekintetében a Főváros álláspontja alapvetően változatlan, azaz a jelenlegi egységes, letisztult megjelenést értéknek tekinti, azon nem kíván változtatni” – áll a közleményben.

Az egyesület szerint a taxisszervezetek egyetértenek abban is, hogy a Budapest Airport nem tartja be a taxisrendeletet, ezért a BKK-nak fel kell szólítania a repteret, hogy az érkezési oldal fedett részén minden taxinak tegye biztosíthatóvá az utasok elérését.

Az MTI ezzel kapcsolatban megkereste a Liszt Ferenc-repülőtér üzemeltetőjét. Hardy Mihály kommunikációs igazgató azt közölte, hogy a Budapest Airport minden szempontból betartja és lehetőségeihez képest betartatja a budapesti taxisrendeletet. A repülőtér teljes mértékben elégedett a jelenlegi taxitársaság szolgáltató tevékenységével, ezért a mostani rendszeren nem kívánnak változtatni.

A főváros is reagált a repülőtéri taxizással kapcsolatban. „A Budapesti Airport Zrt. magánterületén működő taxidroszt státuszának megváltoztatására a Főváros nem rendelkezik hatáskörrel, annak használata tőlünk független, pályázati úton elnyert vagyon értékű jog. A repülőtér más taxisok általi használhatóságának feltételeit a BKK, a Budapest Közút és BA Zrt. közötti háromoldalú megállapodás tartalmazza, mely megállapodás módosításának lehetőségét – amennyiben lesz erre vonatkozóan egységes javaslat – természetesen megvizsgáljuk” – áll Szeneczey Balázs közleményében.

A vitában megszólalt Vitézy Dávid, a BKK volt vezérigazgatója is. Facebook-posztjában arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani vita megint nem ad választ arra, hogy „rengeteg a csaló hiéna, állandóak a szabálytalanságok, és nincs megfelelő erejű ellenőrzés, hatósági fellépés”. És azt sem oldja meg, hogy közös fővárosi taxiapp és a részmunkaidős taxizást ösztönző (legális Uber) rendszer híján csúcsidőben kevés a taxi Budapesten. Ezek megoldása nélkül szerinte nem születhet jó taxiszabályozás.

Hozzászólások