48 milliárd forint lett a Mol vesztesége az első negyedévben

48 milliárd forint lett a Mol vesztesége az első negyedévben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Jókora veszteséget hozott a Mol számára a gyenge forint, a zuhanó olajár és a koronavírus miatti korlátozások.

A Mol-csoport 48,4 milliárd forint nettó veszteséget könyvelt el az idei első negyedévben, azaz 97 milliárd forinttal zuhant egy év alatt a profit – közölte a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A veszteséget a gyenge forint miatti árfolyamveszteség, illetve a zuhanó olajárak okozta készletleírások okozták.

A cégcsoportnál ugyan jelentős veszteséget könyveltek el, de a tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény 191,4 milliárd forint lett, 21 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Hernádi Zsolt, a vállalat elnök-vezérigazgatója úgy kommentálta az eredményeket: „Miközben harcolunk a világjárvány ellen, és mindent megteszünk kollegáink, vásárlóink és partnereink védelméért, keményen dolgozunk annak érdekében is, hogy a Mol még szélsőséges körülmények között is működőképes maradjon és végül még erősebbek lehessünk a válságot követően”.

Számos „olyan nehéz döntést meghoztak már”, amelyek segítenek megőrizni a vállalat készpénztermelő képességét, likviditását és pénzügyi rugalmasságát, hogy így képesek legyenek megragadni majd a normalizálódás során felmerülő lehetőségeket is – tette hozzá.

A Mol értékesítési nettó árbevétele 1119,5 milliárd forint volt az év első három hónapjában, 23 milliárddal kevesebb a tavaly év elejinél.

A kutatás-termelés üzletág eredménye  35 százalékkal, 56,4 milliárd forintra csökkent az első negyedévben a rendkívül alacsony olajárak miatt.

A feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletág újrabeszerzési árakkal becsült eredménye 91,1 milliárd forintra nőtt a tavalyi első negyedévi 38,6 milliárd forint után, főként a finomító árrések megduplázódása miatt.

A fogyasztói szolgáltatások üzletág eredménye az első negyedévben 27 milliárd forint volt, 4 százalékkal nőtt helyi devizákban mérve. Az év elején jelentős volt a növekedés, de az ebből fakadó pluszbevétel március utolsó 2-3 hetében a járvány miatti határzárak miatt szinte teljes egészében eltűnt.

A gázszállítási üzletág eredménye 9 százalékkal, 21,9 milliárd forintra nőtt a tavalyi első negyedéves eredményekhez képest, a magasabb volumen és az alacsonyabb működési költségek miatt.

Hozzászólások