Fizetett a kukaholding, nem áll le a szemétszállítás Budapesten

Fizetett a kukaholding, nem áll le a szemétszállítás Budapesten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az FKF Zrt. számlájára kedden érkezett pénz az NHKV Zrt.-től, de hogy miért éppen annyi, amennyi, és miért pont most, azt nem értik.

Kedden reggel 4,9 milliárd forintot utalt át az állami kukaholding – Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. – a fizetésképtelenség határára sodródott FKF Zrt.-nek, így nem áll le a szemétszállítás Budapesten.

Az RTL Klub Híradójának Mártha Imre, az FKF felügyelőbizottságának elnöke azt mondta, a múlt pénteken még nullán volt a bankszámlájuk, és nem világos, hogy miért most és miért éppen ennyi pénzt kaptak. Mártha kiszámíthatatlannak nevezte a rendszert, és jelezte: azt a pénz akarják megkapni, amit az NHKV a fővárosiaktól beszedett.

A kukaholding viszont azt közölte a csatornával, hogy az FKF nem teljesítette határidőre az adatszolgáltatást, a számlát az idei első negyedéves díjról csak a múlt pénteken küldte el, így hétfőn tudtak intézkedni a díj átutalásáról.

Néhány napja Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes arról írt a közösségi oldalán, hogy bár az FKF hétről hétre elvitte a szemetet, a járvány ideje alatt is folyamatos volt a hulladékszállítás, a budapestiek pedig rendesen fizetik a szemétdíjat, január óta a befizetett szemétdíjból egy forint nem jutott a szolgáltatást végző FKF-hez az állami kukaholdingtól. Tüttő úgy fogalmazott, hogy „valahol elsikkadt a nemzeti kukaholdingnak csúfolt fekete lyukban”.

Az állami kukaholdingot 2016-ban hozták létre, azóta ez szedi be a lakossági szemétszállítási díjakat, nem pedig a szemétszállító cégek (amelyek 2011 óta csak önkormányzati tulajdonú, nonprofit vállalkozások lehetnek). Így a budapestiek sem közvetlenül az FKF-nek fizetnek, hanem az NHKV-nak, amely létrejöttekor vállalta, hogy a pénzt visszajuttatja a munkát érdemben végző vállalatoknak. Ez azonban még négy év elteltével sem zökkenőmentes, a holding tartozása pedig tetemes, több tízmilliárd forintos.

Az Index emlékeztetett: korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is elismerte, hogy jogosak az FKF igényei, és jelezte, hogy meg fogják kapni a tavalyi évre vonatkozó tartozást is.

A jövő évi költségvetés tervezetéből az derül ki, hogy jövőre minden eddiginél többel, 50 milliárd forinttal kell kipótolni a nemzeti kukaholding gazdálkodását a központi költségvetésből, hogy ki tudja fizetni a tartozásait a szemétszállító cégeknek.

Hozzászólások