Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Sok felvételre jogosult diák besokallt és visszamondta a jelentkezését a napokban induló képzési szakasz előtt, őket úgy próbálták visszacsalogatni az iskolák. Az „Újratervezés” névre keresztelt programot az első pillanattól kezdve az jellemezte, hogy kívülről nézve a folyamatos tervezés állapotában volt: nemhogy az elején nem lehetett tudni, mi lesz a végén, de a vége előtti utolsó lépésnél sem.

„A fennmaradó helyeket a beérkező regisztrációk sorrendjében töltjük fel, ezért ha be szeretnél jutni, érdemes gyorsan reagálni” – közölte az ingyenes állami informatikusképzéseket végző egyik iskola a képzési költség kifizettetésétől megrettent potenciális diákokkal. Ugyanabban a levélben elnézést kértek a szűk –mindössze pár órásra szabott – határidő miatt, ezt azzal magyarázták, hogy csak akkor sikerült állásfoglalást beszerezniük a képzésekért felelős Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivataltól (NSZFH) a visszafizettetéssel kapcsolatos aggályokra.

Csak annak kell fizetni, aki nem tesz meg mindent

Az iskolák által kiküldött levelek, no meg a felháborodott emberek tanúsága szerint a sulik szó szerint kínkeservesen próbálták feltölteni az ezer államilag finanszírozott helyet – azt az ezer helyet, ahová az október végén, november elején induló képzés meghirdetésekor még legalább 9 ezer ember ácsingózott. Információink szerint akadt olyan iskola, ahol az is belefért, ha a tanuló saját felelősségre csak a hivatalos jelentkezési határidő és a képzés indulása után pár nappal tudott becsatlakozni.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy az alapozóképzés záróvizsgáját és egy kompetenciatesztet elvégzett közel 9 ezer ember szépen megjelöli, hogy a melyik suli melyik képzését preferálja, és sorrendben, a vizsga és a teszt alapján a „legjobbakkal” feltöltik a helyeket. A képzésekkel kapcsolatban azonban még az utolsó pillanatban is derültek ki részletek, ezért a felvettek közül nagyon sokan jelezték, hogy ők így ebből köszönik szépen, nem kérnek.

Mi kell az állami programozóképzéshez? Vérnyomáscsökkentő, logika, angol nyelv

A jelentkezők nagyon szeretnék már tudni, hogy milyen tényleges szakképzések követik az állami informatikai alapozót, mivel annak záróvizsgája már lezajlott. Egyelőre viszont csak az derült ki, hogy az előfeltétel még egy kompetenciamérés, illetve az, hogy a résztvevők a képzéseken munka mellett nem fognak tudni részt venni.

Az egyik ilyen részlet az volt, hogy az aláírandó szerződés szerint azoknak, akik végül nem teljesítik a képzést, ki kell fizetniük annak 2,5 millió forintos költségét. Ez értelemszerűen elég sok embert elriasztott. Őket az NSZFH és az iskolák lényegében azzal próbálták megnyugtatni, illetve visszacsábítani a programba, hogy aki teljesíti a kurzust, és legalább megpróbálkozik a vizsgával (és a pótvizsgákkal), annak nem kell fizetni. Szó szerint az alábbi tájékoztatást adták:

„Csak akkor keletkezik a résztvevőnek visszafizetési kötelezettsége, ha az számára felróható. A felróhatóság kérdéskörét a Ptk. pedig az elvárhatósághoz köti. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy ha valaki minden tőle elvárhatót megtett azért, hogy a képzést teljesíteni tudja, de az nem sikerül számára, akkor az nem felróható. Mi minősül jelen esetben elvárhatónak:

  • A résztvevő részt vett a képzés kontaktóráin.
  • A résztvevő nem hiányozott többet, mint ami a Felnőttképzési szerződésben megengedett.
  • A résztvevő az e-learning tanulásmenedzsment rendszerben a tananyagokat végignézte és teljesítette.
  • A résztvevő a vizsgákon megjelent.
  • Sikertelen vizsga esetén a résztvevő 2 db pótvizsgán megjelent.
  • Sikertelen vizsgák esetén a résztvevő az elérhető mentor segítséget igénybe vette.”

©
Egy szint alá nem vitték a mércét

A plusz tájékoztatás azonban nem nyugtatott meg mindenkit, egyrészt ugye csak az NSZFH állásfoglalásáról van szó, a szerződésekben ez ilyen részletesen nincs kifejtve, másrészt a szóban forgó képzésekért ez az ár igencsak borsos.

Különösen, hogy – mint az utolsó pillanatokban kiderült – az állami képzésben jóval kevesebb mentor jut majd a diákokra, mint a programozósulik saját, fizetős képzéseiben.

De olyan potenciális diák is akadt, akinek egész egyszerűen túl szorosak voltak a pár napos beiratkozási határidők, különösen a bonyolult ügyintézéssel, beszerzendő igazolásokkal együtt – sokaknak nyilván ez már csak az utolsó csepp volt a pohárban.

Mindenesetre a visszajelzésekből úgy tűnik, hogy a visszalépő diákok miatt az NSZFH és a sulik lejjebb vitték a mércét, egy határ alá nem mentek: olyan nem kapott meghívót, aki ne ért volna el legalább 69 százalékot az alapozó képzés záróvizsgáján és a kompetenciateszten együtt. A jobb eredményt elért, de végül visszalépett diákokat viszont igyekezték maradásra bírni.

©

Káosz az első pillanattól az utolsóig

Az egész, „Újratervezés” névre keresztelt programot az első pillanattól kezdve az jellemezte, hogy kívülről nézve a folyamatos tervezés állapotában volt, nemhogy az elején nem lehetett tudni, mi lesz a végén, de a vége előtti utolsó lépésnél sem.

Májusban jelentette be a kormány, hogy az állam által finanszírozott ingyenes informatikai képzéseket indít – ezekre (illetve tananyagfejlesztésre) összesen 7 milliárd forintot szán két uniós fejlesztési programból. A lebonyolítást a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) és az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ konzorciuma végezte – csak ők indulhattak az állami pályázaton.

Az online alapozó oktatás májusban el is indult, akkor csak annyi volt az ígéret a kormány részéről, hogy lesznek arra épülő, komolyabb szaktudást nyújtó képzések. A programba május végén 62 ezer ember regisztrált, az alapozó képzés záróvizsgáját 8871-en teljesítették augusztus közepén és végén. Rájuk még várt a kompetenciateszt – bár ennek létezéséről nem volt szó az elején. Ahogy arról sem, hogy csak ezer férőhely lesz a ráépülő szakképzéseken.

Technikai hibák sora nehezítette az állami informatikai képzés záróvizsgáját

A meghirdetése óta eltelt kevesebb mint egy nap alatt mintegy 15 ezren jelentkeztek a gazdaságvédelmi akciótervhez kapcsolódó újratervezés programban elindult ingyenes, 8 hetes informatikai online oktatásra - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedd este az M1-en.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára nagy csinnadrattával jelentette be, hogy a képzések október 1-jén „elérhetőek” lesznek – ehhez képest október 2-án az iskolák sajnálkozva tették szét a kezüket a telefonon érdeklődő diákok előtt azzal, hogy nem tudnak információt adni. Október 5-én került föl konkrét tájékoztatás az egyik suli honlapjára.

A szakképzések felvételije és beiratkozási procedúrája körüli káosz és kudarc elsősorban az NSZFH sara, hiszen a programot az állami hivatal bonyolítja uniós pénzből. A tananyagot is az NSZFH adja központilag, bár leadásában az iskolák többé-kevésbé szabad kezet kapnak.

Ami az iskolákat illeti, az is csak szeptember végén derült ki, hogy egyáltalán mely intézményeket választott ki az NSZFH a tényleges oktatásra: a három nagy, intenzív informatikusképzéseket nyújtó magánszolgáltatót (bootcampnek is nevezik az ilyeneket), a CodeCoolt, a GreenFox Academyt, a ProgMasterst, illetve a szintén felnőttképzéssel foglalkozó Training360-at, amely az alapozó képzés tananyagait is szolgáltatta.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy ezer diák is nagyon sok ennek a négy iskolának. Közülük a három nagy bootcamp 2015 és 2019 között összesen 2093 hallgatót vett föl.

Megnéztük az állami informatikus-tanfolyamot - alapnak elmegy, Gundel Takács meg a bónusz

Programozó senkiből nem lesz az online állami informatikai alapozó elvégzésétől. Az átadott tudásanyag a trivialitásoktól indul (sajnos erre Magyarországon szükség van), és van benne sok, a hétköznapi életben hasznos információ. Bő fele tényleg szakmai, viszont sokszor inkább riasztó, mint alapozó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint félmillióan kapták el a koronavírust világszerte egyetlen nap alatt

Több mint félmillióan kapták el a koronavírust világszerte egyetlen nap alatt

A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi

A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi

Jókora bálnauszonnyal és kéziváltóval érkezik az új Porsche 911 GT3

Jókora bálnauszonnyal és kéziváltóval érkezik az új Porsche 911 GT3