szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a korlátozásokat tartalmazó rendelet szerint csak munkavégzéshez szükséges árucikkeket lehet kínálni, a bútorbolt szerint ők pont ilyeneket kínálnak. Az operatív törzs nem osztja az üzlet jogszabályértelmezését.

Pénteken részletesen leírtuk, hogy a friss kormányrendelet értelmében milyen üzletekben vásárolhatunk hétfőtől számítva két héten át, amíg a járványügyi lezárások szigorúbb szakasza tart. Itt elolvashatja:

Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől

Megjelent a Magyar Közlöny várva várt száma, így végre egészen pontosan megmondhatjuk, hogy mi is zár be hétfőtől.

Cikkünkben leírtuk, hogy a rendelet értelmében minden olyan üzlet nyitva tarthat, amelyben munkavégzéshez szükséges anyagokat és eszközöket árulnak. Értelmezésünk szerint ennek a kritériumnak felelnek meg a barkácsáruházak, viszont nem felelnek meg neki a bútoráruházak. A dolog logikusnak tűnik: a barkácsboltban a szereléshez, munkákhoz szükséges nyersanyagot vásároljuk meg, a bútorboltban viszont a készterméket.

Szombaton azonban email-üzenetben jelezte egy budapesti bútoráruház (amelynek nevét jobbnak látjuk mellőzni) vezetője, hogy ők szándékuk szerint továbbra is nyitva tartanak. Saját értelmezésük szerint ugyanis a hozzájuk tartozó áruházak "sokfajta munkavégzéshez nélkülözhetetlen eszközöket értékesítenek, így ezekre nem vonatkozik a szigorítás. (pl: Irodabútorok, irodaszékek, ágyak, matracok, székek, asztalok idősotthonokba, gyerekbútorok bölcsödékbe, stb.)".

Ez első látásra elég merész értelmezés, ennyi erővel ugyanis minden létező bolt nyitva tarthatna, lényegében mindenről elmondható, hogy valakinek a munkaeszköze, a focilabdától kezdve a fonalon át a spotlámpáig, és a jogalkotónak aligha az volt a szándéka, hogy továbbra is mindenki ugyanúgy vásárolgasson, mint eddig.

Szombaton délelőtt az operatív törzsnek írt levelünkben próbáltuk tisztázni a kérdést, pár perccel cikkünk megjelenését követően érkezett meg a válasz, amely így szól:

Ahogyan a tegnap közzétett kormányrendeletből is kiderül, az üzletek nyitvatartásánál a főtevénység számít, tehát a bútoráruház nem lehet nyitva.

Ez ugyan nem részletezi, hogy miért nyakatekert dolog munkavégzéshez szükséges eszköznek nevezni egy babaágyat, mindenesetre az egyértelmű válasz alapján a bútorokat nem tekinti munkavégzéshez szükséges eszköznek.

Frissítés: A bútoráruház tulajdonosa vasárnap este közölte lapunkkal, hogy mégsem tartanak nyitva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Matolcsy most az Emírségek példáját nevezte követendőnek

Matolcsy most az Emírségek példáját nevezte követendőnek

A kormány lehetőséget ad magának, hogy őszig fenntartsa a veszélyhelyzetet

A kormány lehetőséget ad magának, hogy őszig fenntartsa a veszélyhelyzetet

Az újságírókat védeni kell - jogállami vitát folytattak a tagállamok

Az újságírókat védeni kell - jogállami vitát folytattak a tagállamok