Mentik az Egyiptomi Intézet maradványait, óriási a kár

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Önkéntesek mentik a két napja leégett kairói Egyiptomi Intézet dokumentumkincsét, amelyből ritka kéziratok ezrei váltak hamuvá.

A fehér köpenyt, maszkot és orvosi kesztyűt viselő önkéntesek megpróbálják megmenteni mindazt, ami a majdnem kétszázezer régi könyvet, folyóiratot és kéziratot tartalmazó gyűjteményből maradt. Az önzetlen segítők között vannak tudósok, és olyan helyiek is, akiket megrázott a pusztítás híre.

Az Egyiptomi Intézet az egyiptomi tüntetők és a rendvédelmi erők összecsapásai miatt gyulladt ki hétvégén. Az épület kiégett, a teteje is beomlott, csupán a falai állnak. Az intézetet még Napóleon XVIII. század végi egyiptomi expedíciója idején alapították.

Az épülettel együtt Egyiptom múltjának egy része is odaveszett - mondta az egyiptomi televízióban a Tahrír tér szomszédságában álló kétszintes Egyiptomi Intézet igazgatója, Mohammed Sarbúni. A 12 órán át  pusztító lángok a gyűjtemény javát hamuvá tették. A tűzoltók vízzel próbáltak oltani, ami csak fokozta a károkat.

Az önkéntesek 16 teherautónyi, körülbelül ötvenezer - köztük sok valószínűleg restaurálhatatlan - kéziratot mentettek ki a romok közül. A maradványokat az ország központi könyvtárába szállították. Zein Abdel-Hádi, a könyvtár igazgatója, aki a mentési munkálatokat vezeti kijelentette: ebben a pillanatban még nem tudni, mekkora a kár.

A hatóságok hétfőn bejelentették, hogy vizsgálat indult annak kiderítésére, ki gyújtotta fel az épületet.