Ki az a lány, akire büszke lehet az ország? – interjú Pátkai Rozinával

Ki az a lány, akire büszke lehet az ország? – interjú Pátkai Rozinával

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tossenberger Adél
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pátkai Rozina először spamnek hitte a levelet, mégis igaz volt: ő és a kvintettje nyerték el az Independent Music Awards közönségdíját jazzkategóriában, kiütve a jól megszokott amerikai befutókat is. Bár már az óvodában is arra biztatták, hogy foglalkozzon zenével, Víg Mihály és egy sokkolóan jó lemez is kellett hozzá, hogy intenzív útkeresése végén jazzénekesnővé érjen.

Ha elhelyezkedünk a kedvenc fotelünkben, és felteszünk egy bossa nova lemezt, azon túl, hogy a zsigereinkben érezzük a riói tengerpart zsivaját, a fogaink között pedig a koktélunkba pergett csikorgó homokszemeket, pontosan egy olyan nőalak jelenik meg előttünk, mint Pátkai Rozina.

Meggyvörös, kreol, mosolygós, könnyed és nyitott. Ott van benne az olasz felmenőktől örökölt déli temperamentum: a családi ebédek óriási hangzavara, amikor mindenki mindent egyszerre szeretne elmesélni.

Kiütötték Amerikát

A magyar jazzénekesnő négy zenésztársával – Pecze Balázs, Tóth Mátyás, Soós Márton, Cseh Balázs – együtt augusztusban elnyerte az Independent Music Awards közönségdíját, ami azért is nagy szó, mert ezért az elismerésért a világ minden kontinenséről érkeznek nevezések, a befutók pedig általában amerikaiak szoktak lenni. A díj elmúlt tizenkét évében olyan zenészek bukkantak fel a zsűriben, mint Tom Waits, Suzanne Vega, Lou Reed, Tori Amos, Norah Jones vagy Seal.

Pátkai Rozina
©

Az elért eredmény a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy éven keresztül promotálják őket Amerikában: a felvételeiket elküldik lemezkiadókhoz, fesztiválokra és koncerthelyszínekre is. "Ez a legnagyobb dolog, amit zenész nyereményként kaphat, hiszen a pálya legnehezebb része, hogy eladd a saját művészeti alkotásod" – mondja Pátkai, aki márciusban még nem is akarta elhinni, hogy beválasztották a dalukat a legjobb öt közé. "Amikor megkaptam a levelet, először azt hittem, spam, és visszakérdeztem, hogy ez biztos-e?"

Biztos volt. Az elmúlt néhány napban pedig több tízezerrel ugrott meg a YouTube-on a letöltéseik száma. Kicsit sem bánják, hogy nem a szakmai, hanem a közönségdíjat nyerték el, hiszen utóbbi az előadó-művészet lényege.

A kvintet azért működik ilyen jól, mert barátokból áll. A Lehel téren próbálnak egy gyárépületben, de néha csak azért jönnek össze, hogy inspirálódjanak. Ha ehhez egy ELMŰ-s borítékra felskiccelt hangszerelés kell, akkor azzal.

Víg Mihálytól a Different Gardenig

Bár már az óvodában is megállapították, hogy Pátkai Rozinának zenei pályára kéne mennie, ezt mégis intenzív útkeresés előzte meg. Felvették ugyan a Kodályba, ő mégis inkább a barátaival akarta elkezdeni az iskolát, és egy közeli általánost választott.

A szülei kompromisszumos alapon kötelezővé tették neki a zenetanulást, így jött a szolfézs, a zongora, a gitár és az első gitártanár, a magyar underground kultikus figurája, Víg Mihály, aki az elsők között biztatta Pátkait a hangszeres zene mellett éneklésre is.

A gimnáziumban még hozta a papírformát, amikor Rakéta néven alternatív-improvizatív rockbandát alapított, de aztán elsodródott a zenétől, és az ELTE angol-magyar szakán kötött ki, ami viszont – bár nagyon szerette – nem elégítette ki művészeti ambícióit.

Kipróbálta magát a szobrászatban, a festészetben, rajzolt, tíz évig vívott versenyszerűen, elvégzett egy természetgyógyász-tanfolyamot, tanított prozódiát, volt énektanár, és el akart indulni az első Megasztárban is, de akkor született meg a nagyobbik kislánya, aki most tíz éves.

Az egyértelmű fordulatot egy lemez hozta meg. Different Garden. "Amikor meghallgattam ezt a lemezt, úgy éreztem, hogy ilyen zenét akarok csinálni." Ekkor kezdte komolyabban képezni magát, első duója pedig egy évvel ezelőtt kvintetté duzzadt, akkor vették fel a győztes dalt, a Vocé e Eu-t is.

Őrületnek képzelik

A jazzmuzsikus pálya rögös, bizonyos szempontból rögösebb is, mint általában egy zenészkarrier, hiszen a jazz sosem nőtte ki magát Magyarországon populáris tömegműfajjá. Harcsa Veronikának és Fábián Julinak még valamelyest sikerült beszivárognia a köztudatba, de azt már valószínűleg kevesen tudják, hogy az egyik legrangosabb nemzetközi jazzének-versenyt is egy magyar lány, Szőke Nikolett nyerte meg Montreux-ben. 2005-ben a szakmai és a közönségdíj is az övé lett.

"Sokan úgy képzelik el a jazzt, hogy az egy őrület, ami hallgathatatlan, pedig nagyon sok jó jazzénekes van Magyarországon, és ennek a műfajnak is van tere és létjogosultsága" – magyarázza Pátkai, aki szerint, ha vannak koncertjeid, szerencsés esetben meg lehet élni ma csak zenélésből is Magyarországon. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy ne csak zenészként tekints magadra, hanem megmártózz a webkettes felületek legmélyebb bugyraiban is. Komplex készségek kellenek hozzá.

©

Forr a lázadó vér

Bár egy élő koncerten, ahol közvetlen a kapcsolat a közönséggel, akár szép is lehet néhány könnycsepp az emberek arcán, az énekesnő egyre kevesebb balladát énekel mostanság. Helyettük inkább a vidámabb, pörgősebb dalokat veszi elő, mert úgy érzi, azokkal többet tud adni.

S bár néha forr a lázadó vére, a politikát sosem mosná össze a zenével – az marad a családi ebédekre. "Ez a zene megmarad az ember lelkének, és nem kúszik bele a politika. Egy kicsit fájdalmasan érint minden magyar zenészt, aki külföldi porondokra is készül, hogy a rádióban a mi dalunk nem számít magyarnak, holott mindannyian magyarok vagyunk, a Jazzy Rádió Dalversenyén viszont döntősek lettünk."

Honna, hová?
Pátkai Rozina jazzéneket először Szolnoki Dórától tanult, majd az ETÜD Jazz Konzervatóriumban Winand Gábor és Elsa Valle oktatták. Jazz-zongorára Nagy János, hangképzésre Bátori Éva és Magyar Hajnal tanították. Jelenleg Kovács Lindánál és Ávéd Jánosnál is tanul.

A kvintet első lemeze, melynek címadó dala a most győztes Vocé e Eu, szeptemberben jelenik meg. Műfajilag maradnak a bossa novánál, tematikában pedig a beteljesületlen, sokszor mégis bohókás szerelemnél, s bár a későbbiekben Pátkai szeretne magyarul is énekelni, egyelőre maradnak a portugál, spanyol és angol dalok. "A zene az, ami visz, mindegy, milyen nyelven szólal meg."

Lemezbemutató koncert: szeptember 14. Opus Jazz Klub, Budapest Music Center

Hozzászólások