Aki sosem akart több lenni – John Travolta 60 éves

Aki sosem akart több lenni – John Travolta 60 éves

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Soha nem vált nagybetűs ikonná, nem lett akciósztár és különösebb botrányhős sem – John Travolta azonban máig képes meglepetéseket okozni, és ha kell, rácáfol a másodhegedűs státuszra. A színész hatvanadik születésnapja alkalmából a legkarakteresebb alakításaiból válogattunk.

John Travolta azon kevés emberek egyike, akiknek a neve az utca embere számára több mint udvariassági derengés. Pályáját – egy-két tévésorozat mellékszerepe után – zenés-táncos filmekkel indította, amelyek meg is alapozták a hírnevét. Annyira, hogy az 1977-es Szombat esti lázért Oscarra is jelölték. A diszkókorszakot bemutató film elsöprő sikert aratott, de igazán a hatvanas éveket felidéző Grease hagyott maradandóbb nyomott a musicalkedvelők emlékezetében.

Grease (1978)

A viszonylag alacsony költségvetésű, eredetileg egynyári sikernek szánt film minden idők legsikeresebb filmmusicalje lett. Címét a kor jellegzetes, olajozott hajú, barkót viselő, bőrdzsekit hordó, ún. „Greaser” fiataljai után kapta. Travolta hozta a rögtön névjegyévé váló szívtipró, jól táncoló figurát. Az üstökösként feltűnt színész ezután gyakorlatilag eltűnt, a nyolcvanas években alig láthattuk filmekben, ha igen, azt is könnyen elfeledtük. 1994-ben született újra.

Ponyvaregény (1994)

Tarantino hírnevet ajándékozott Travoltának, aki cserébe megalkotta a Samuel L. Jackson által vászonra vitt alvilági végrehajtóval kart karba öltve randalírozó Vincent Vega karakterét. Akinek Uma Thurmannel közös táncos jelenete saját egykori karakterének a kifigurázása. A Ponyvaregény kultfilmmé lett, Travolta pedig azóta sem tudta újra megugrani az akkor és ott saját maga által felállított, később Oscar- és Golden Globe-jelölést is érő szintet.


Szóljatok a köpcösnek (1995)Meglovagolva a Ponyvaregény elsöprő sikerét, és a Travolta-újjászületést a rákövetkező évben már nemcsak jelölték a Golden Globe-on, hanem meg is kapta a díjat, méghozzá a Szóljatok a köpcösnek című vígjátékért. Azóta csupa izgalmas alkotásba hívják, a legváltozatosabb műfajokban.

Hajsza a föld alatt (2009)

Az, egy rendhagyó túszdráma szituációját kétpólusú történetben bemutató film rezidens gonosztevőjeként felbukkanó Travolta karaktere baltával faragott, karcos figura, aki gondolkodás nélkül lép túl bizonyos határokat, ha a szükség úgy hozza. A Hajsza a föld alatt minden bizonnyal neki köszönheti, hogy egy művileg megkomponált akciófilm ellenére 2-3 évente nyugodtan előásható.

Gyilkos szezon (2013)

A tavalyi év egyik legkellemesebben sikerült múltidézésében Travolta és a tényleges legenda, Robert De Niro boszniai veteránként vadászik egymásra mókusok közt, az erdei idillben. A múltat elengedni képtelen, marcona szerb harcos karaktere kétségtelenül Travoltára várt, az összhatáshoz pedig az akciókliséktől mentes, többé-kevésbé hiteles forgatókönyv és a gyönyörű természeti képek is hozzáteszik a magukét.