Újabb magyar város száll be a 2023-as versenybe

Újabb magyar város száll be a 2023-as versenybe

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Székesfehérvár is pályázik a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) cím elnyeréséért - jelentette be Cser-Palkovics András, a település polgármestere vasárnap.

Cser-Palkovics András a város Szent István-napi ünnepi közgyűlésén jelentette be, hogy a fehérváriak véleményének ismeretében a város elindul az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázaton. 

Az augusztus 15-én zárult konzultáció során több mint 3700 fehérvári nyilvánította ki akaratát. A válaszadók 93 százaléka támogatta, hogy Székesfehérvár induljon el a pályázaton. 

A polgármester a pályázat előkészítésére tíz szakértőből álló munkacsoportot hozott létre.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy városa viselheti. 

A pályázat benyújtási határideje december 20. Várhatóan 2018 februárjáig szakértők bevonásával az Emberi Erőforrások Minisztériuma által működtetett tárcaközi bizottság, valamint a brüsszeli szakértői testület is áttekinti a beérkezett pályázatokat, és együttműködve kiválasztják a végső körbe továbbjutó városokat. 

A második körben a továbbjutó városoknak részletesebben kell kifejteniük konkrét terveiket. Ezt követően 2018 végén derülhet ki, melyik magyar település viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban.

Korábban nyolc város, Tokaj, Debrecen, Veszprém, Eger, Gödöllő, Győr, Szombathely és Miskolc döntött a pályázati részvételről, az utóbbi viszont visszalépett a kezdeményezéstől.