Vidnyánszky a NAT-ról: Nyirőt és Wasst olvasva megélhető a trianoni katasztrófa

Vidnyánszky a NAT-ról: Nyirőt és Wasst olvasva megélhető a trianoni katasztrófa

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Nemzeti Színház igazgatója szerint világosan kell látni, „kiket akarunk nevelni, milyenné akarjuk formálni a felnövő generációk magyarjait”.

Vidnyánszky Attila színházigazgató is elmondta véleményét a nagy vitát kiváltó Nemzeti alaptantervről (NAT), a Nemzeti Színház vezetője a Magyar Nemzetnek azt mondta:

világosan kell látni, hogy kiket akarunk nevelni, milyenné akarjuk formálni a felnövő generációk magyarjait. Ha magukat büszkén magyarnak valló szabad embereket szeretnénk, akik a szülőföldjükért tenni akarnak, valamint akik ismerik a történelmüket, szeretik a nemzeti hőseiket és büszkék azokra, akkor a Wass Alberthez és a Nyirő Józsefhez hasonló írókra nagy szükség van a kötelező tananyagban.

Vidnyánszky szerint a két író életművének oktatása megkerülhetetlen abban is, hogy fel tudjuk dolgozni a legnagyobb nemzeti tragédiánkat, Trianont. „Nyirőt és Wasst olvasva hitforrásként is megélhető a trianoni katasztrófa, a műveikből az sugárzik, hogy van jövőnk, az Úristen tervez velünk.”

Az igazgató üzent a NAT-ot kritizálóknak is:

a nemzeti kormányzat elképzelésével szemben álló alternatíva a liberálisoké, akik kisszerű, állandó bűntudatérzettől megnyomorított, folyamatosan igazodni, alárendelődni vágyó magyarokat szeretnének látni az országban.

A „kommunista téboly utóhatása, hogy kritizálják Wass és Nyirő bevételét” a NAT-ba – ezt már Szalay Károly író mondta a Nemzetnek.

Szerdán Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a NAT-ról azt mondta, az kevesebb terhet rak a diákokra és a tanárokra.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nincs olyan jó véleménnyel az új NAT-ról, mint Maruzsa, de számos szakmai szervezetszakszervezet, határon inneni és túli pedagógusképző intézmények is tiltakoztak ellene. Többen azt hangsúlyozták, hogy a NAT gyerek-, tanár- és nemzetellenes.

Hozzászólások