MTA Elnökség: Tiszteletben kell tartani az egyetemi autonómiát

MTA Elnökség: Tiszteletben kell tartani az egyetemi autonómiát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tudományos akadémia szerint a modellváltásokkor több törvényi garanciát is le kell fektetni. A kuratóriumok hatáskörét több ponton is korlátoznák, a tagok rotációját pedig úgy vélik, biztosítani kell.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége állásfoglalást adott ki kedden az egyetemi modellváltásokkal kapcsolatban, amit a tagok egyhangúlag fogadtak el.

Az MTA szerint az elmúlt évtizedekben számos kísérlet történt a hazai egyetemek helyzetének javítására, de áttörést eredményező megoldás nem született. Úgy vélik, hogy a most napirendre került átalakítás még vizsgálatra szorul. A nyilatkozat szerint a felsőoktatás világszerte zajló átalakulása nem járt együtt itthon az egyetemi intézmények párhuzamos fejlesztésével, nem álltak rendelkezésre komplex fejlesztési programok és források sem, az elmaradások pótlása, pedig mind sürgetőbb.

Úgy gondolják, hogy az egyik legfontosabb pillére az átalakításoknak az kell legyen, hogy az új fenntartóknak nem lehet több joguk, mint jelenleg az államnak.

Az állásfoglalás szerint az egyetemekre vonatkozó szabályozásnak több pont érvényesülését kell törvényi szinten garantálniuk:

Az MTA szerint a döntéseket előkészítő vitákba be kell vonni az érintetteket, a döntések során és azokat követően is tiszteletben kell tartani az egyetemi autonómiát. Azt is leszögezték, hogy tájékoztatni kell a nyilvánosságot és biztosítani a társadalmi kontrollt. Végül azt is hozzátették: Nem érheti hátrány azokat a magas színvonalon működő egyetemeket, amelyek tartózkodnak az átalakulástól.

Hónapok óta gőzerővel zajlik a felsőoktatás átalakítása, mind több intézmény dönt úgy, hogy modellt vált, azaz egy, az állam által létrehozott alapítvány tulajdonába kerül. Ez a folyamat húsznál is több hazai egyetemen indult, többeknél már le is zajlott, illetve az alapítványi modellre való átállás részleteiről tárgyalnak. Kedden kiderült, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Zeneakadémián és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen nincs napirenden a modellváltás, viszont a Magyar Táncművészeti Egyetemnél már vizsgálják a kérdést.

Újabb egyetem indulhat el a modellváltás felé

A Magyar Táncművészeti Egyetemnél is vizsgálják a modellváltás lehetőségét, a BME-nél, az NKE-nél és a Zeneakadémián nincs napirenden a kérdés. Az Óbudai Egyetem már indítványozta a fenntartóváltást, míg a Budapesti Gazdasági Egyetemnél még egyeztetések zajlanak a kérdésben.

Hozzászólások