Kifordított bizonyítás a Munka Törvénykönyve új tervezetében?

Kifordított bizonyítás a Munka Törvénykönyve új tervezetében?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jelenlegi szabályok szerint a munkáltatói felmondást indokolni kell, vita esetén pedig a „felmondás indokának valóságát és okszerűségét a munkáltatónak kell bizonyítania”.

Ez a szabály a mostani javaslatból kimaradt. Véletlenről aligha lehet szó, hiszen a szöveg többi részében (például a kártérítési felelősségnél, a nyilatkozatok közlésénél) egészen precízen meghatározzák, hogy kinek mit kell bizonyítania. A felmondásban foglaltak valótlanságának bizonyítása a munkavállalónak rendkívüli nehézséget okoz.

Könnyen belátható, hogy a munkavállaló sokkal nehezebben tudja összegyűjteni az „ártatlanságát” alátámasztó bizonyítékokat, amik általában a munkáltató birtokában vannak. Márpedig a bizonyítási teherre vonatkozó szabály kihagyásával a jogalkotó szándéka valószínűleg éppen ez, hiszen ha a dolgozó támadja meg a felmondást bíróságon, ő lesz a felperes, alapvetően neki kell bizonyítani kérelme alaposságát.

A bírók azonban maguk jogosultak eldönteni azt, hogy kinek mit kell bizonyítania. Eddig a munkavállalókat segítette, a bírókat pedig kötötte a törvény azzal, hogy egyértelműen a munkáltatót kötelezte a bizonyításra. Az új törvény elfogadása esetén a bizonyítási teherről a bíró fog dönteni, azaz a per elején neki kell meghatároznia, hogy mit kell bizonyítania a munkavállalónak és mit a munkáltatónak - olvasható a szuveren.hu oldalon. A teljes cikket megtalálja a szuveren.hu-n.