szerző:
hvg.hu

A világ közel 400 városában - köztük egy antarktiszi kutatóállomáson - tartanak a hétvégén demonstrációkat, tiltakozva az esetleges iraki háború ellen. A legnagyobb tüntetések Európában várhatóak: Londonban és Barcelonában félmillió, Párizsban és Rómában 100 ezer, Berlinben pedig 80 ezer ember részvételére számítanak. Budapesten két előre bejelentett és engedélyezett rendezvényen is demonstrálhatnak a háborút ellenzők.

A londoni tüntetők között várhatóan ott lesz az angol Munkáspárt több prominens képviselője és más, neves közéleti személyiségek. 100 ezer embert várnak New Yorkban, ahol a felvonulók között lesz Desmond Tutu érsek és Susan Sarandon színésznő is. A világ több pontján már zajlanak a megmozdulások: Drezdában, ahol ma emlékeznek meg a város lebombázásának 58. évfordulójáról, közel 10 ezer tüntető arra szólította fel az amerikai kormányzatot, hogy "segítsenek megakadályozni, hogy újra szenvedés, rombolás, és halál" köszöntsön a világra. Isztambulban a rendőrség összecsapott a tűntetőkkel, 45 embert letartóztattak.

Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Az USA még március előtt háborút indít Irak ellen?
Budapesten szombaton több háborúellenes demonstrációt is tartanak. A Civilek a békéért mozgalom, melynek célja megakadályozni "a tervezett Irak elleni agressziót", tüntetésével arról akarja meggyőzni a magyar kormányt, hogy - eddigi külpolitikájával ellentétben - ne támogassa az USA esetleges invázióját. A mozgalom képviselői szerint a magyar kormánynak össze kellene fognia Európa más, az iraki háborút ellenző országaival, így például Belgiummal, Franciaországgal, Németországgal és Oroszországgal. E tüntetést a rendőrség korábban megtiltotta eredeti útvonalán, azzal az indokkal, hogy az a közlekedés aránytalan sérelmével járna (A szervezet február 15-re jelentette be rendezvényét, akkor a Liszt Ferenc tértől a Kossuth térig tartó útvonalon). A mozgalom új útvonalra szóló bejelentését a rendőrség tudomásul vette. A résztvevők szombat délután gyülekeznek a Liszt Ferenc téren, ezt követően az Andrássy úton a Hősök terére vonulnak; az Oktogonig az úttesten, utána pedig a szervizúton. A szervezők közlése szerint a Liszt Ferenc téren békefesztivált tartanak. A demonstráción várhatóan nyolcan szólalnak fel, zenés műsort ad majd Bródy János, s Radnóti-verseket szaval Koncz Gábor színművész.
Az "Összeurópai Békenap" alkalmából a Humanista Mozgalom, a SZIA (Szolidaritás Ifjúsági Alternatíva) és a Zöld Fiatalok is az utcára hívják a háborút ellenzőket. Az általuk szervezett "békelánc"-demonstráció a Műegyetem előtti rakpartról indul, 11 órakor, és a Szabadság hídon keresztül halad a Fővám tér, Kálvin tér és az Astoria érintésével az Erzsébet térre. A tüntetés útvonalát a BRFK tudomásul vette.
Demszky Gábor főpolgármester meggyőződése szerint szombaton a budapestiek ismét be fogják bizonyítani, hogy igazi európaiakként érettek a demokráciára, és ki-ki szabadon, békésen fogja kinyilvánítani véleményét. Demszky pénteken felszólította a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetését és állományát, "hogy mind a tüntetések engedélyezésénél, mind biztosításánál tekintse prioritásnak" a fővárosiak, valamint a demonstráló kisebbség és a nem demonstráló többség biztonságát. "Magyarország éppen attól demokratikus jogállam, hogy minden, a jogállamiság alapjait meg nem kérdőjelező vélemény szabadon képviselhető, többek között utcai demonstráció formájában is" - olvasható Demszky közleményében.

Döntöttek: Pikó is marad polgármester

Döntöttek: Pikó is marad polgármester

A Google állítja: elérte a kvantumfölényt

A Google állítja: elérte a kvantumfölényt

Orbán Ukrajna ellen hangolhatta Trumpot a Times szerint

Orbán Ukrajna ellen hangolhatta Trumpot a Times szerint

Zuckerberg szerint felkészültek 2020-ra, nem érheti őket meglepetés

Zuckerberg szerint felkészültek 2020-ra, nem érheti őket meglepetés

Egymillióval több gazdag ember él Kínában, mint Amerikában

Egymillióval több gazdag ember él Kínában, mint Amerikában

Agyonlőttek egy erdészt Romániában, miközben illegális fakitermelést próbált megakadályozni

Agyonlőttek egy erdészt Romániában, miközben illegális fakitermelést próbált megakadályozni