szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ közel 400 városában - köztük egy antarktiszi kutatóállomáson - tartanak a hétvégén demonstrációkat, tiltakozva az esetleges iraki háború ellen. A legnagyobb tüntetések Európában várhatóak: Londonban és Barcelonában félmillió, Párizsban és Rómában 100 ezer, Berlinben pedig 80 ezer ember részvételére számítanak. Budapesten két előre bejelentett és engedélyezett rendezvényen is demonstrálhatnak a háborút ellenzők.

A londoni tüntetők között várhatóan ott lesz az angol Munkáspárt több prominens képviselője és más, neves közéleti személyiségek. 100 ezer embert várnak New Yorkban, ahol a felvonulók között lesz Desmond Tutu érsek és Susan Sarandon színésznő is. A világ több pontján már zajlanak a megmozdulások: Drezdában, ahol ma emlékeznek meg a város lebombázásának 58. évfordulójáról, közel 10 ezer tüntető arra szólította fel az amerikai kormányzatot, hogy "segítsenek megakadályozni, hogy újra szenvedés, rombolás, és halál" köszöntsön a világra. Isztambulban a rendőrség összecsapott a tűntetőkkel, 45 embert letartóztattak.

Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Az USA még március előtt háborút indít Irak ellen?
Budapesten szombaton több háborúellenes demonstrációt is tartanak. A Civilek a békéért mozgalom, melynek célja megakadályozni "a tervezett Irak elleni agressziót", tüntetésével arról akarja meggyőzni a magyar kormányt, hogy - eddigi külpolitikájával ellentétben - ne támogassa az USA esetleges invázióját. A mozgalom képviselői szerint a magyar kormánynak össze kellene fognia Európa más, az iraki háborút ellenző országaival, így például Belgiummal, Franciaországgal, Németországgal és Oroszországgal. E tüntetést a rendőrség korábban megtiltotta eredeti útvonalán, azzal az indokkal, hogy az a közlekedés aránytalan sérelmével járna (A szervezet február 15-re jelentette be rendezvényét, akkor a Liszt Ferenc tértől a Kossuth térig tartó útvonalon). A mozgalom új útvonalra szóló bejelentését a rendőrség tudomásul vette. A résztvevők szombat délután gyülekeznek a Liszt Ferenc téren, ezt követően az Andrássy úton a Hősök terére vonulnak; az Oktogonig az úttesten, utána pedig a szervizúton. A szervezők közlése szerint a Liszt Ferenc téren békefesztivált tartanak. A demonstráción várhatóan nyolcan szólalnak fel, zenés műsort ad majd Bródy János, s Radnóti-verseket szaval Koncz Gábor színművész.
Az "Összeurópai Békenap" alkalmából a Humanista Mozgalom, a SZIA (Szolidaritás Ifjúsági Alternatíva) és a Zöld Fiatalok is az utcára hívják a háborút ellenzőket. Az általuk szervezett "békelánc"-demonstráció a Műegyetem előtti rakpartról indul, 11 órakor, és a Szabadság hídon keresztül halad a Fővám tér, Kálvin tér és az Astoria érintésével az Erzsébet térre. A tüntetés útvonalát a BRFK tudomásul vette.
Demszky Gábor főpolgármester meggyőződése szerint szombaton a budapestiek ismét be fogják bizonyítani, hogy igazi európaiakként érettek a demokráciára, és ki-ki szabadon, békésen fogja kinyilvánítani véleményét. Demszky pénteken felszólította a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetését és állományát, "hogy mind a tüntetések engedélyezésénél, mind biztosításánál tekintse prioritásnak" a fővárosiak, valamint a demonstráló kisebbség és a nem demonstráló többség biztonságát. "Magyarország éppen attól demokratikus jogállam, hogy minden, a jogállamiság alapjait meg nem kérdőjelező vélemény szabadon képviselhető, többek között utcai demonstráció formájában is" - olvasható Demszky közleményében.

Látványos újdonságokkal bővült a Microsoft Teams

Látványos újdonságokkal bővült a Microsoft Teams

Intézetből szökött lányokat futtatak, vádat emeltek ellenük

Intézetből szökött lányokat futtatak, vádat emeltek ellenük

Átvették a Junior Prima Díjakat, majd őrt álltak az SZFE-nél

Átvették a Junior Prima Díjakat, majd őrt álltak az SZFE-nél